Prawdopodobienstwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
atam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 sty 2006, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: atam »

Abiturien przystepuje do egzaminu skladajacego sie z czesci pisemnej i ustnej.Warunkiem przystapienia do czesci ustnej jest pozytywne zaliczenie czesci pisemnej.Jakie jest prawdopodobienstwo zdania egzaminu, jesli pr. zaliczenia czesci pisemnej wynosi 2/3, a ustnej 1/2.Posilbym o odp. dlaczego tak rozwiazaliscie dane zadanie??
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 kwie 2006, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice/Gliwice
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 16 razy

Prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: siNister »

moim zdaniem mozesz sobie narysowac drzewko, gdzie pierwszy wezel to bedzie egzamin pisemny drugi wezel to egzamin ustny, zeby zdac trzeba zaliczyc jeden i drugi czyli mamy, ze prawdopodobienstwo zdania wynosi 1/3
Awatar użytkownika
atam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 sty 2006, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: atam »

fajnie tylko wytlumacz jak ty to rozumiesz bo ja nie wiem??
bartek1965
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 sty 2006, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: bartek1965 »



\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{3}*\frac{1}{2}=\frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ