Prawdopodobieństwo- siedzenie przy stole i na ławce

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
R?kawiczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2009, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Prawdopodobieństwo- siedzenie przy stole i na ławce

Post autor: R?kawiczka »

Oblicz prawdopodobieństwo, że dwie wybrane osoby będą siedziały obok siebie na 10-osobowej ławce wsród 10 osób. Ta sama sytuacja przy okrągłym 10-osobowym stole.
Myślę, że w mianowniku chyba będzie 10! a w liczniku 9*8! w pierwszym przypadku (zakładam że jest to prawd. klasyczne). Ale dopiero miałam jedna lekcję z prawdopodobieństwa i nie wiem jak sie zabrać. z góry dziękuje za odp;)
danielk32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Prawdopodobieństwo- siedzenie przy stole i na ławce

Post autor: danielk32 »

omega=10!
zdarzenie A-na ławce
A=9!*2 (to dwa bo te dwie osoby tez się mieszają między sobą)
P(A)= frac{10!}{9!*2}

tak mi się wydaje

a przy stole to trzeba się zastanowić ale coś podobnie będzie
ODPOWIEDZ