Sposród liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo,
ze dwa razy wybrano liczby parzyste.
Oblicz prawdopodobienstwo
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Oblicz prawdopodobienstwo
mamy: \(\displaystyle{ 99-9=90}\) liczb dwucyfrowych, w tym: \(\displaystyle{ 45}\) parzystych
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=90 \cdot 89\\
\overline{\overline{A}}=45 \cdot 44}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=90 \cdot 89\\
\overline{\overline{A}}=45 \cdot 44}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)