oblicz sumę zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
oblicz sumę zdarzeń
Niech \(\displaystyle{ A, B \subset \Omega}\) Wiedzac, ze \(\displaystyle{ P(A' \cup B')= 0,7}\) , \(\displaystyle{ P(A' \cap B')= 0,1}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A)+P(B)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
oblicz sumę zdarzeń
Chyba to tak ma wygladac:
\(\displaystyle{ P(A' \cup B') = P(A') +P(B') - P(A' \cap B')}\)
\(\displaystyle{ 0,7 = P(A') +P(B') - 0,1}\)
\(\displaystyle{ 0,8 = P(A') +P(B')}\)
\(\displaystyle{ 0,8 = 1 - P(A) + 1 - P(B)}\)
czyli
\(\displaystyle{ P(A) + P(B) = 1,2}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cup B') = P(A') +P(B') - P(A' \cap B')}\)
\(\displaystyle{ 0,7 = P(A') +P(B') - 0,1}\)
\(\displaystyle{ 0,8 = P(A') +P(B')}\)
\(\displaystyle{ 0,8 = 1 - P(A) + 1 - P(B)}\)
czyli
\(\displaystyle{ P(A) + P(B) = 1,2}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, o 14:12 przez bayo84, łącznie zmieniany 2 razy.