Rachunek prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xxxXMadZiaRaXxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 14 paź 2009, o 00:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zielona Góra

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: xxxXMadZiaRaXxxx »

Zadanie to dotyczy zastosowania rachunku prawdopodobieństwa do szacowania liczby
ryb oraz frakcji (udziału procentowego) poszczególnych gatunków ryb w zamkniętym zbiorniku wodnym (np. w stawie lub jeziorze). Postępuje się w sposób następujący. Dokonuje
się połowu ryb, ryby wyłowione poddaje się znakowaniu i wpuszcza się z powrotem do
wody. Po upływie pewnego czasu (dostatecznego dla "wymieszania się" ryb znakowanych
z pozostałymi rybami) dokonuje się ponownie połowu i oblicza się frakcję ryb znakowanych
w ogólnej liczbie ryb wyłowionych. Ta frakcja jest oszacowaniem prawdopodobieństwa
złowienia ryby znakowanej. Przypuśćmy, że wśród złowionych 968 ryb znaleziono 8 ryb
znakowanych. Oznacza to, że
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{8}{968}= \frac{1}{121}}\)

Jeżeli wiadomo, że do jeziora wpuszczono 600 ryb znakowanych, to w jaki sposób można
oszacować liczbę wszystkich ryb w stawie?
piotrdx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 paź 2009, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 2 razy

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: piotrdx »

Średnio na 121 ryb jest jedna znakowana. Jeżeli wiemy, że jest 600 znakowanych, to wszystkich ryb jest \(\displaystyle{ 121*600=726 000}\)
ODPOWIEDZ