W ośmiu różnej wielkości pojemnikach biurowych rozmieszczamy losowo trzy
długopisy.
a) Zakładając, że wszystkie długopisy są jednakowe obliczyć prawdopodobieństwo tego,że
w każdym pojemniku znajduje się nie więcej niż jeden długopis.
b) Ile wyniesie prawdopodobieństwo zdarzenia z podpunktu a), gdy założymy, że długopisy
różnią się kolorem?
Rachunek prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 00:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Rachunek prawdopodobieństwa
A - co najwyżej jeden długopis można umieścić w pojemniku (długopisy są takie same)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{8\choose 3}}{{8+3-1\choose 3}}}\)
B - co najwyżej jeden długopis można umieścić w pojemniku (długopisy są różne)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{\frac{8!}{(8-3)!}}{8^3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{8\choose 3}}{{8+3-1\choose 3}}}\)
B - co najwyżej jeden długopis można umieścić w pojemniku (długopisy są różne)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{\frac{8!}{(8-3)!}}{8^3}}\)