Prawdopodobieństwo z talią kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
modre1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdwin

Prawdopodobieństwo z talią kart

Post autor: modre1 »

Z tali 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich:
a) będą 2 asy,
b) będą karty jednego koloru,
c) będzie 13 kierów.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Prawdopodobieństwo z talią kart

Post autor: Gotta »

A - wylosowano dwa asy
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 2}\cdot {48\choose 11}}{{52\choose 13}}}\)

B - karty jednego koloru
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{4\choose 1}\cdot {13\choose 13}}{{52\choose 13}}}\)

C - wylosowano 13 kierów
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{{13\choose 13}}{{52\choose 13}}}\)
ODPOWIEDZ