Prawdopodobieństwo z tramwajem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
modre1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdwin

Prawdopodobieństwo z tramwajem

Post autor: modre1 »

Sześciu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów. Każdy losowo wybiera wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) wszyscy wsiądą do jednego wagonu,
b) pasażerowie znajdą się tylko w dwóch wagonach.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Prawdopodobieństwo z tramwajem

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=3^6\\
P(A)=\frac{{3\choose 1}\cdot 1}{3^6}\\
P(B)=\frac{{3\choose 2}\cdot 2^6}{3^6}}\)
ODPOWIEDZ