Rzut kostka i losowanie kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maniekkkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Rzut kostka i losowanie kul

Post autor: maniekkkkk »

Zad.1
Rzucamy 2 razy kostka do gry.
Okreslamy zdarzenia: A- za karzdym razem wypadla parzysta liczba oczek.
B- suma wyrzuconych oczek jest rowna 7
Oblicz: P(A) , P(B) P(A') . P(A B) , P(A B)
Zad.2
Dane sa dwa pojemniki. Z pierwszego, w którym znajduja sie trzy kule biale i piec kul czarnych losujemy jedna kule i wkladamy ja do drugiego pojemnika zawierajacego poczatkowo dwie kule biale i jedna czarna kule. Nastepnie z drugiego pojemnika losujemy jedna kule. oblicz prawdopodobiestwo wylosowania kuli bialej z drugiego pojemnika
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Rzut kostka i losowanie kul

Post autor: qba1337 »

\(\displaystyle{ A={(2,2)(2,4)(2,6)(4,2)(4,4),(4,6),(6,2),(6,4),(6,6)}\)

\(\displaystyle{ B={(1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1)}\)
maniekkkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Rzut kostka i losowanie kul

Post autor: maniekkkkk »

dzieki a 2 zad zarkniesz?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Rzut kostka i losowanie kul

Post autor: Gotta »

Zadanie 2.
A - z drugiego pojemnika wylosowano kulę białą
B - z pierwszego pojemnika wylosowano kulę białą
C - z pierwszego pojemnika wylosowano kulę czarną

\(\displaystyle{ P(A)=P(A|B) \cdot P(B)+P(A|C) \cdot P(C)\\
P(A)=\frac{3}{4}\cdot \frac{3}{8}+\frac{2}{4}\cdot \frac{5}{8}}\)
maniekkkkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2009, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Rzut kostka i losowanie kul

Post autor: maniekkkkk »

dzieki wielkie
ODPOWIEDZ