Ekstrema niezależnych zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
porbaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 4 sty 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: abc
Podziękował: 2 razy

Ekstrema niezależnych zmiennych losowych

Post autor: porbaj »

Czy zadanie o treści:
Niech \(\displaystyle{ X_1, ... X_n}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie jednostajnym na odcinku [0,1]. Znaleźć rozkłady zmiennych
\(\displaystyle{ max(X_1, ... ,X_n)}\)oraz \(\displaystyle{ min( X_1, ... ,X_n)}\)

mogę w jakiś sposób podpiąć do zadania 1???
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

Ekstrema niezależnych zmiennych losowych

Post autor: suwak »

Nie, to zupełnie inna bajka.
porbaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 4 sty 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: abc
Podziękował: 2 razy

Ekstrema niezależnych zmiennych losowych

Post autor: porbaj »

a mozesz pomóc?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Ekstrema niezależnych zmiennych losowych

Post autor: kuch2r »

porbaj pisze:Czy zadanie o treści:
Niech \(\displaystyle{ X_1, ... X_n}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie jednostajnym na odcinku [0,1]. Znaleźć rozkłady zmiennych
\(\displaystyle{ max(X_1, ... ,X_n)}\)oraz \(\displaystyle{ min( X_1, ... ,X_n)}\)

mogę w jakiś sposób podpiąć do zadania 1???
Przedstawię tok rozumowania dla jednych z możliwości.
Rozważmy zmienna losową o \(\displaystyle{ \eta=\max{(X_1,X_2,\ldots,X_n)}}\) , gdzie \(\displaystyle{ X_i\sim U(0,1)\ i.i.d}\) dla \(\displaystyle{ i=1,2,\ldots,n}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ F_{\eta}(t)=P(\eta <t)=P(\max{(X_1,X_2,\ldots,X_n)}<t)=P(X_1<t,X_2<t,\ldots, X_n<t)=\left(P(X_1<t)\right)^n=F_{X_1}\ ^n(t)}\)
ODPOWIEDZ