12. Cyfry 0,1,2,...,9 ustawiono losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
a) między 0 i 1 znajdują się dokładnie cztery cyfry;
b) 7, 8 i 9 będą stały obok siebie.
13. W urnie są 2 kule białe i 4 czarne. Losujemy 2 kule bez zwracania. Co jest bardziej prawdopodobne, wyciągnięcie kul a) tego samego koloru; b) różnych kolorów ?
14. Z 52 kart wylosowano 6. Jaka jest szansa, że wśród wylosowanych kart będą karty
czerwone i czarne ?
15. W pewnym kraju 60% rodzin ma psa, 30% ma kota, 10% ma rybki, 20% ma psa i kota, 8% ma psa i rybki, 5% ma kota i rybki, 3% ma psa, kota i rybki. Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana rodzina ma przynajmniej jedno z tych zwierząt.
16. Pewna choroba występuje u 0,2% ogółu ludności. Przygotowano test do jej wykrycia. Test daje wynik pozytywny u 97% chorych i 1% zdrowych. Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba jest:
a) chora, jeśli test tej osoby dał wynik pozytywny;
b) zdrowa, jeśli test tej osoby dał wynik negatywny.
17. Mamy do dyspozycji tylko 2 zapałki. Która metoda daje większą szansę na rozpalenie ogniska: a) najpierw jedną zapałką, a jeśli się nie uda to drugą b) dwiema złączonymi zapałkami ? Przyjąć, że prawdopodobieństwo rozpalenia ogniska pojedynczą zapałką jest równe 70% , natomiast dwiema złączonymi 95%.
18. Z 52 kart wybrano 13. Jakie są szanse otrzymania:
a) 5 pików, 4 kierów, 3 trefli, 1 kara ?
b) układu 5-4-3-1 ?
c) układu 5-3-3-2 ?
d) układu 4-4-4-1 ?
[edit] Temat poprawiony w ramach możliwości. Zapoznaj się z zasadami/ ariadna
Prawdopodobieństwo-urny, karty, itd.
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
Prawdopodobieństwo-urny, karty, itd.
Zadanie 13.
Rozrysujmy drzewko. Kolorem czerwonym oznaczone są kule tego samego koloru P(A), kolorem niebieskim różnego koloru P(B).
\(\displaystyle{ P(A)\,=\, \frac{2}{6}\cdot \frac{1}{5} + \frac{4}{6}\cdot \frac{1}{3}\,=\,\frac{13}{45}}\)
\(\displaystyle{ P(B)\,=\,\frac{2}{6}\cdot \frac{4}{5} + \frac{4}{6}\cdot \frac{2}{3}\,=\,\frac{32}{45}}\)
Sprawdź tylko rachunki.
Rozrysujmy drzewko. Kolorem czerwonym oznaczone są kule tego samego koloru P(A), kolorem niebieskim różnego koloru P(B).
\(\displaystyle{ P(A)\,=\, \frac{2}{6}\cdot \frac{1}{5} + \frac{4}{6}\cdot \frac{1}{3}\,=\,\frac{13}{45}}\)
\(\displaystyle{ P(B)\,=\,\frac{2}{6}\cdot \frac{4}{5} + \frac{4}{6}\cdot \frac{2}{3}\,=\,\frac{32}{45}}\)
Sprawdź tylko rachunki.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Prawdopodobieństwo-urny, karty, itd.
tak mi sie wydaje że w 12 a bedzie
Możesz wszystko ułożyć na 10! sposobów, natomiast tak aby pomiędzy cyframi 0 i 1, znajdowały się 4 i 4 po za 1 lub 0 cyfry to masz 4*8!*2,
podstawiasz do wzoru. W B analogicnzie
[ Dodano: Pią Kwi 21, 2006 2:35 pm ]
do 16 narysuj sobie drzewko po prawej osoby chore 2/1000, po lewej zdrowe 998/1000, potem wynik Pozytywny w chorych to 97/100 negatywny 3/100, po prawej u zdrowych 1/100 pozytywny i 99/100 negatywny wynik.
Zastosuj prawdopodobieństwo całkowite
Możesz wszystko ułożyć na 10! sposobów, natomiast tak aby pomiędzy cyframi 0 i 1, znajdowały się 4 i 4 po za 1 lub 0 cyfry to masz 4*8!*2,
podstawiasz do wzoru. W B analogicnzie
[ Dodano: Pią Kwi 21, 2006 2:35 pm ]
do 16 narysuj sobie drzewko po prawej osoby chore 2/1000, po lewej zdrowe 998/1000, potem wynik Pozytywny w chorych to 97/100 negatywny 3/100, po prawej u zdrowych 1/100 pozytywny i 99/100 negatywny wynik.
Zastosuj prawdopodobieństwo całkowite
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2006, o 16:39 przez `vekan, łącznie zmieniany 1 raz.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Prawdopodobieństwo-urny, karty, itd.
tak może być bo są 4 możłiwości ułożenia 0 i 1 oraz drugie 4 1 i 0 a reszte cyfr możemu ułożyć na 8! sposobów. Czyli to jest poprawne