Mógłby mi ktoś pomóc znaleźć rozkład który ma następujące własności:
a) \(\displaystyle{ \int_{-\infty} ^{\infty}f(x) \cdot |x|}\) nie jest zbieżna, gdzie f jest gęstością rozkładu
b) \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} x \cdot f(x)}\) jest zbieżna;
(Te dwa powyższe warunki są to założenia przy których istnieje wartość oczekiwana)
Dokładne polecenie brzmi:
Podać przykład zmiennej losowej typu ciągłego, która nie posiada wartości oczekiwanej, mimo że:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} x \cdot f(x)}\) jest zbieżna-- 9 paź 2009, o 20:34 --jakby ktoś chciał wiedzieć taka całka nie istnieje dziś na zajęciach to pokazaliśmy
Wartość oczekiwana - zbieżność
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 11:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź