Trzy osoby losują kolejno po jednej kuli urny zawierajacej 3 kule biale i 4 kule czarne. Kazda z osob zatrzymuje wylosowana kule. Oblicz prawdopodobieństwa wylosowanie kuli bialej przez kazda z osob.
\(\displaystyle{ {3 \choose 7} = 35}\) - To jest moja Omega.
Jednak nie wiem jakie zrobic zdarzenie A
Trzy osoby losują kolejno
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Trzy osoby losują kolejno
Prościej (według mnie) zastosować model klasyczny prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{7} \cdot \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{5}}\).