Rzucamy dwukrotnie kostka.Oblicz....
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 29 wrz 2009, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: GBW
- Podziękował: 3 razy
Rzucamy dwukrotnie kostka.Oblicz....
Rzucamy dwukrotnie kostka.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A-suma oczek, jakie wypadna w obydwu rzutach, jest równa co najmniej 4, B- iloczyn oczek, jakie wypadną w obydwu rzutach, jest mniejszy od 25.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Rzucamy dwukrotnie kostka.Oblicz....
A - suma iczby oczek jest co najmniej równa 4
\(\displaystyle{ A'}\) - suma iczby oczek jest mniejsza niż 4
\(\displaystyle{ A'=\{11, 12, 21\}\\\\
P(A)=1-\frac{3}{36}}\)
B - iloczyn liczby oczek jest mniejszy od 25
\(\displaystyle{ B'}\) - iloczyn liczby oczek jest większy bądź równy 25
\(\displaystyle{ B'=\{55,56,65,66\}\\\\
P(B)=1-\frac{4}{36}}\)
\(\displaystyle{ A'}\) - suma iczby oczek jest mniejsza niż 4
\(\displaystyle{ A'=\{11, 12, 21\}\\\\
P(A)=1-\frac{3}{36}}\)
B - iloczyn liczby oczek jest mniejszy od 25
\(\displaystyle{ B'}\) - iloczyn liczby oczek jest większy bądź równy 25
\(\displaystyle{ B'=\{55,56,65,66\}\\\\
P(B)=1-\frac{4}{36}}\)