wlasnosci

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciek2000221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 12 lis 2005, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sandomierz

wlasnosci

Post autor: maciek2000221 »

o zdarzeniach A,B \(\displaystyle{ \subset}\) omegi wiadmo ,że P(A)=\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) P(B)=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B)=\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\)
a) oblicz\(\displaystyle{ P(A^{,}}\) \(\displaystyle{ \cap}\)\(\displaystyle{ B^{,})}\)
b Oblicz \(\displaystyle{ P(A^{,}}\) B)
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

wlasnosci

Post autor: abrasax »

\(\displaystyle{ P(A' \cap B')=P(A \cup B)'=1-P(A \cup B)=1-P(A)-P(B)+P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \setminus B)=P(A' \cap B')}\)
maciek2000221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 12 lis 2005, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sandomierz

wlasnosci

Post autor: maciek2000221 »

\(\displaystyle{ P(A' \cap B')=P(A \cup B)'}\) skad ten zapis??
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

wlasnosci

Post autor: abrasax »

prawo de Morgana
ODPOWIEDZ