Za rozwiązanie z góry dzienki.Ze zbioru liczb dwucyfrowych wylosowano jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana liczba jest podzielna przez 3 lub 5.
Losowanie liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 kwie 2006, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 1 raz
Losowanie liczb
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Losowanie liczb
wiesz że wszystkich liczb jest od 10 do 99. Czyli wszystkie elementy to omega
1. Musisz wyznaczyć ilośc elementów podzielnych przez 3
an= a1 +(n-1)*r ---- a1 = 12 , an=99, r=3
podstawisz wyliczysz
2. tak samo dla 5
3. wspólne elementy to 15,30,45,60,75,90 odejmuesz od sumy elementów z punktu 1 i 2,
4. P(A) = A/ omega
poradzisz sobie
1. Musisz wyznaczyć ilośc elementów podzielnych przez 3
an= a1 +(n-1)*r ---- a1 = 12 , an=99, r=3
podstawisz wyliczysz
2. tak samo dla 5
3. wspólne elementy to 15,30,45,60,75,90 odejmuesz od sumy elementów z punktu 1 i 2,
4. P(A) = A/ omega
poradzisz sobie
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 kwie 2006, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 1 raz
Losowanie liczb
1. n1=30 - dla 3wiesz że wszystkich liczb jest od 10 do 99. Czyli wszystkie elementy to omega
1. Musisz wyznaczyć ilośc elementów podzielnych przez 3
an= a1 +(n-1)*r ---- a1 = 12 , an=99, r=3
podstawisz wyliczysz
2. tak samo dla 5
3. wspólne elementy to 15,30,45,60,75,90 odejmuesz od sumy elementów z punktu 1 i 2,
4. P(A) = A/ omega
poradzisz sobie
2. n2=18,6 - dla 5
3. tego nie do końca rozumie ;/ mam policzyć S30 - dla trójki? i potem odejmować ją kolejno od 15,30 ..?
Prawdopodobieństw na lekcji nie przerabialiśmy i troche mam z tym zadaniem problemów ;/
Ale i tak dzięki za to co już rozwiązałeś
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Losowanie liczb
Musisz wciac sume (dzieli sie przez to i przez to) a 'vekanowi chodzilo o to, zeby skasowac powtarzajace sie wyrazy. Mozna to napisac inaczej (A÷B)+czesc wspolna A i B.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Losowanie liczb
armagedon, co do twojego punktu wyrazów podzielnych przez 5 jest
10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95
czyli 18
potem suma argumentów to 18+30 = 48
potem 48-6 czyli 6 elementów które się powtarzaja
A=42
omege znasz
10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95
czyli 18
potem suma argumentów to 18+30 = 48
potem 48-6 czyli 6 elementów które się powtarzaja
A=42
omege znasz