schemat klasyczny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aniabac1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 13:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

schemat klasyczny

Post autor: aniabac1985 »

Z urny w której znajduje sie 20 kul bialych i 2 czarne, losujemy n kul. Znajdź najmniejsza wartośc n taką, przy której prawdopodobieństwo wylosowania jednej kuli czarnej jest większe od 0,5
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

schemat klasyczny

Post autor: tomekbobek »

Moc Omegi = \(\displaystyle{ {22\choose n}}\)
Moc A-\(\displaystyle{ {2\choose 1}{20\choose n-1}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{2\choose 1}{20\choose n-1}}{{22\choose n}}>0,5}\)

dalej sobie poradzisz pozdrawiam
aniabac1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 13:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

schemat klasyczny

Post autor: aniabac1985 »

a mogł by ktos to roziacac bo cosa mi nie wychodzi :/
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

schemat klasyczny

Post autor: tomekbobek »

\(\displaystyle{ \frac{\frac{40}{(21-n)!n!}}{\frac{22}{(22-n)!n!}}=\frac{40}{(21-n)!n!}*\frac{(22-n)!n!}{22}= \frac{40}{(21-n)!n!} * \frac{(21-n)!(22-n)n!}{22}= \frac{440-20n}{11}}\)
i to ma byc wieksze od 0,5
ODPOWIEDZ