dominanta i mediana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lady_mmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

dominanta i mediana

Post autor: lady_mmm »

Średnia arytmetyczna liczb 1,1,5,2,6,3,2,5,2,5,a,b, wynosi 3 a dominanta jest równa 1. Znajdź wartość a i b oraz medianę tych liczb.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

dominanta i mediana

Post autor: silicium2002 »

lady_mmm pisze:Średnia arytmetyczna liczb 1,1,5,2,6,3,2,5,2,5,a,b, wynosi 3 a dominanta jest równa 1. Znajdź wartość a i b oraz medianę tych liczb.

z treści wynika:

\(\displaystyle{ \frac{32+a+b}{12} = 3 \Rightarrow a+b = 4}\)

wiemy też że co najmniej jedna z tych liczb jest równa jeden bo inaczej 1 nie byłoby dominatą.

Czyli a = 1 i b = 3 wtedy już łatwo policzyć medianę (przypominam że jest to wartość środkowa zbioru )
lady_mmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

dominanta i mediana

Post autor: lady_mmm »

No właśnie, ale za bardzo nie wiem jak policzyć.-- 28 wrz 2009, o 20:51 --Hm czyżby zatem mediana to 2???
Muchomorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dziki Zachód
Pomógł: 7 razy

dominanta i mediana

Post autor: Muchomorek »

Porządkujesz zbiór i znajdujesz element w samym środku. Jeśli nie ma środkowego elementu, to bierzesz dwa środkowe i liczysz ich średnią i to jest ta szukana wartość.
ODPOWIEDZ