3 z 52 kart
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
3 z 52 kart
Z talii 52 kart wyciągnięto losowo 3 karty. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jedna z wyciągniętych kart nie jest dziesiątką
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
3 z 52 kart
jasne
zdarzenie przeciwne do zadanego jest takie, że wylosujemy 3x10
zatem jego prawdopodobieństwo wynosi
\(\displaystyle{ P(A^c)=\frac{{4\choose 3}}{{52\choose 3}}}\)
licznik - liczba sposobów wyboru 3 spośród 4 kart
mianownik - analogicznie 3 spośród 52 kart
korzystamy z prawa:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A^c)}\)
zdarzenie przeciwne do zadanego jest takie, że wylosujemy 3x10
zatem jego prawdopodobieństwo wynosi
\(\displaystyle{ P(A^c)=\frac{{4\choose 3}}{{52\choose 3}}}\)
licznik - liczba sposobów wyboru 3 spośród 4 kart
mianownik - analogicznie 3 spośród 52 kart
korzystamy z prawa:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A^c)}\)