Rzucamy pięcioma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a)tzw. generała,czyli na każdej kostce takiej samej liczby oczek
b)tzw. karety szóstek, czyli na czterech kostkach szóstki,a na jednej innego wyniku
kostki do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 22:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: olesno
- Podziękował: 3 razy
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
kostki do gry
a) pierwsza próba jest dowolna w pozostałych czterech musi paść konkretna liczba czyli:
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{6} )^{4}}\)
b) w jednym rzucie musi nie paść 6 w pozostałych paść a więc:
\(\displaystyle{ 5 \cdot ( \frac{1}{6} )^{4} \cdot \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{6} )^{4}}\)
b) w jednym rzucie musi nie paść 6 w pozostałych paść a więc:
\(\displaystyle{ 5 \cdot ( \frac{1}{6} )^{4} \cdot \frac{5}{6}}\)