Z tali 52-kartowej losujemy jedną kartę. Sprawdź czy zdarzenia A i B są niezależne, gdy:
A- otrzymujemy figurę
B - otrzymujemy pika.
Rozumiem, że są zależne,( bo mamy karty będą i figurą i pikiem) ale nie wiem jak to wykazać
niezależność zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
niezależność zdarzeń
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{16}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{13}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{4}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B)=\frac{208}{2704} = \frac{4}{52}=P(A\cap B)}\)
a więc zdarzenie są niezależne.
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{13}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{4}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B)=\frac{208}{2704} = \frac{4}{52}=P(A\cap B)}\)
a więc zdarzenie są niezależne.