iloczyn pary liczb wynosi 1
iloczyn pary liczb wynosi 1
Ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 2; -2; 1; -1; \frac{1}{2}; \frac{3}{2}; 0,(6); \sqrt{2} - 1; \sqrt{2} + 1 \}}\) losujemy po kolei bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania pary liczb o iloczynie 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
iloczyn pary liczb wynosi 1
Zauważ, że jedynymi parami liczb spełniającymi szukane zdarzenie są: \(\displaystyle{ (2,\frac{1}{2}),(\frac{3}{2},0,(6)),(\sqrt{2}-1,\sqrt{2}+1)}\) (plus oczywiście ich kombinacje ze zmienioną kolejnością współrzędnych w parze).
iloczyn pary liczb wynosi 1
Właśnie nie byłem pewny co do tych kombinacji ze zmienioną kolejnością.
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.