Witam
mam problem z następującym zadaniem:
Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej dwa razy wypadła liczba oczek równa 6?
Rzut sześcienną kotką do gry
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Rzut sześcienną kotką do gry
\(\displaystyle{ \Omega=6^{3}}\)
A-zdarzenia sprzyjające
A=(6,6,1),(6,6,2),(6,6,3),(6,6,4),(6,6,5),(6,6,6),(1,6,6),(2,6,6),(3,6,6),(4,6,6),(5,6,6),(6,1,6),(6,2,6),(6,3,6),(6,4,6),(6,5,6)=16
2 szóstki:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 5=15}\)
3 szóstki:
\(\displaystyle{ 1}\)
co najmniej 2 szóstki:
\(\displaystyle{ 15+1=16}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{16}{6^{3}}}\)
A-zdarzenia sprzyjające
A=(6,6,1),(6,6,2),(6,6,3),(6,6,4),(6,6,5),(6,6,6),(1,6,6),(2,6,6),(3,6,6),(4,6,6),(5,6,6),(6,1,6),(6,2,6),(6,3,6),(6,4,6),(6,5,6)=16
2 szóstki:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 5=15}\)
3 szóstki:
\(\displaystyle{ 1}\)
co najmniej 2 szóstki:
\(\displaystyle{ 15+1=16}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{16}{6^{3}}}\)