Do pustej urny włożono 8 kul białych i 4 kule czarne, a następnie wylosowano (bez zwracania) 5 kul.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w urnie uległ zwiększeniu?
kule i urna
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
kule i urna
Jest dokladnie 5 mozliwych wynikow losowania:
B-biala C-czarna 1B-4C, 2B-3C, 3B-2C, 4B-1C, 5B-0C, a stosunki kolejno:
7:0 6:1 5:2 4:3 3:4. Zdarzen sprzyjajacych jest 3, \(\displaystyle{ \Omega}\) Ma 5 elementow. Prawdopodobienstwo wyniesie \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{5}}\)
B-biala C-czarna 1B-4C, 2B-3C, 3B-2C, 4B-1C, 5B-0C, a stosunki kolejno:
7:0 6:1 5:2 4:3 3:4. Zdarzen sprzyjajacych jest 3, \(\displaystyle{ \Omega}\) Ma 5 elementow. Prawdopodobienstwo wyniesie \(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{5}}\)
kule i urna
Tu Wam wyszlo ze odp=3/5-to dlaczego w zbiorze zadan w ktorym to znalazlam odp=56/59 ???Kto ma zle rozwiazane?
-- 29 paź 2011, o 00:59 --
Prosze o poprawna odpowiedz.Mozna prosic by mi to na adres mailowy wyslac tzn poprawne rozwiazanie.:np na adres : bernadeta13@wp.pl-- 29 paź 2011, o 01:16 --Już teraz napewno wiem,ze macie tu to zadanie źle rozwiązane.Włąsnie przed chwilka raz jeszcze pomyslalam i wyszlo mi tak jak w odpowiedzi do zadania tzn 56/99-moglam nie tak szybko do Was napisac-ale moze to i dobrze.Jeszcze raz podkreslam ze przemyslalam i Wasza odpowiedx =3/5 jest napewno błędna!Jak zechcecie to podam poprawne rozwiazanie.Teraz spac ide bottu potrzeba pisac symbolami matematycznymi(kombinatoryka) ,a to niebardzo umiem.mathem47
-- 29 paź 2011, o 00:59 --
Prosze o poprawna odpowiedz.Mozna prosic by mi to na adres mailowy wyslac tzn poprawne rozwiazanie.:np na adres : bernadeta13@wp.pl-- 29 paź 2011, o 01:16 --Już teraz napewno wiem,ze macie tu to zadanie źle rozwiązane.Włąsnie przed chwilka raz jeszcze pomyslalam i wyszlo mi tak jak w odpowiedzi do zadania tzn 56/99-moglam nie tak szybko do Was napisac-ale moze to i dobrze.Jeszcze raz podkreslam ze przemyslalam i Wasza odpowiedx =3/5 jest napewno błędna!Jak zechcecie to podam poprawne rozwiazanie.Teraz spac ide bottu potrzeba pisac symbolami matematycznymi(kombinatoryka) ,a to niebardzo umiem.mathem47