drzewko?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lukiii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanodmierz

drzewko?

Post autor: lukiii1987 »

W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Rzucamy trzy razy moneta. Jeżeliu reszka wypadnie trzy razy to losujemy bez zwarcania 3 kule, jezeli dwa razy - dwie kule, lub jedna reszka to jedna kule. Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania dokładnie jednej kuli?
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

drzewko?

Post autor: `vekan »

ze schematu bernuliego obliczasz prawdopodobieństwo że wypadnie 3, 2 i 1 raz reszka. Potem 6/10 to szansa że wypadną białe, a czarne 4/10 proadzisz sobie
lukiii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanodmierz

drzewko?

Post autor: lukiii1987 »

a mógtł bys to rozpisac?
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

drzewko?

Post autor: Auryn »

Jak dla mnie to to zadanie jest zle zapisane ...

ale stosujac sie do zapisu :
prawd wylogowania 1 kuli - wyrzucenie 1 reszki. === A
A={(oor)(oro)(roo)};
moc A = 3
moc Omegi = 8

P(A)=3/8
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

drzewko?

Post autor: `vekan »

a później do tego jeszcze losujesz jedną kule biała lub czarną.
piwcuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 31 mar 2006, o 22:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 6 razy

drzewko?

Post autor: piwcuk »

lukiii1987 pisze:W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Rzucamy trzy razy moneta. Jeżeliu reszka wypadnie trzy razy to losujemy bez zwarcania 3 kule, jezeli dwa razy - dwie kule, lub jedna reszka to jedna kule. Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania dokładnie jednej kuli?
Z pytania w zadaniu wynika, że wcale nie jest ważne ile jest kul w tej urnie i jakie, więc chyba coś tu nie gra, byc moze zadanie jest zle przepisane.

jesli jest jak jest to po prostu odpowiedz jest taka jak udzielił Auryn, czyli prawdopodobienstwo wylosowania dokladnie jednej kuli wynosi 3/8.
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 kwie 2006, o 12:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 6 razy

drzewko?

Post autor: Auryn »

nom dlatego tez zaznaczylem ze jak dl amnie to zadanie jest zle przepisane ...
lukii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 17 mar 2006, o 05:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

drzewko?

Post autor: lukii1987 »

fakt tresc zadania to

W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Rzucamy trzy razy moneta. Jeżeliu reszka wypadnie trzy razy to losujemy bez zwarcania 3 kule, jezeli dwa razy - dwie kule, lub jedna reszka to jedna kule. Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania dokładnie jednej kuli białej?
lukiii1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 13 lis 2005, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sanodmierz

drzewko?

Post autor: lukiii1987 »

i co z tym zadaniem?
killer_onion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 maja 2006, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

drzewko?

Post autor: killer_onion »

Utknąłem na tym samym zadaniu, ktoś wie jak jes zrobic?
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

drzewko?

Post autor: Dooh »

jak dla mnie to sprawa wyglada tak..

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{8}\cdot\frac{{6\choose 1}{4\choose 2}}{{10\choose 3}}+\frac{3}{8}\cdot\frac{{6\choose 1}{4\choose 1}}{{10\choose 2}}+\frac{3}{8}\cdot\frac{{6\choose 1}}{{10\choose 1}}}\)
killer_onion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 maja 2006, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

drzewko?

Post autor: killer_onion »

Dooh pisze:jak dla mnie to sprawa wyglada tak..

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{8}\cdot\frac{{6\choose 1}{4\choose 2}}{{10\choose 3}}+\frac{3}{8}\cdot\frac{{6\choose 1}{4\choose 1}}{{10\choose 2}}+\frac{3}{8}\cdot\frac{{6\choose 1}}{{10\choose 1}}}\)
Jezeli dobrze obliczylem to wychodzi 0,4625 a powinno \(\displaystyle{ \frac{43}{80}}\)
darekrby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydzia
Pomógł: 2 razy

drzewko?

Post autor: darekrby »

ja zrobilem to z drzewka i ladnie mi wyszlo
lidka95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 21 paź 2009, o 20:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

drzewko?

Post autor: lidka95 »

Jak to zrobić z drzewka?
ODPOWIEDZ