kostka sześcienna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

kostka sześcienna

Post autor: mycha-mycha1 »

rzucamy 2 razy kostką sześcienna której jedna ściana jest czerwona, druga zielona i cztery ściany sa niebieskie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze ściany wyrzucone w obu rzutach będą tego samego koloru
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

kostka sześcienna

Post autor: Goter »

\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6} + \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6} + \frac{4}{6} \cdot \frac{4}{6}}\)
ODPOWIEDZ