losowanie 3 zadań

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

losowanie 3 zadań

Post autor: mycha-mycha1 »

Uczeń potrafi rozwiązać 15 z 20 zadań egzaminacyjnych. Losuje 3 zadania i jeśli rozwiąże co najmniej 2 z nich, to zda egzamin. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że uczeń zaliczy egzamin.
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

losowanie 3 zadań

Post autor: Goter »

\(\displaystyle{ \frac{{15 \choose 2} \cdot {5 \choose 1}}{{20 \choose 3}} + \frac{{15 \choose 3} \cdot {5 \choose 0}}{{20 \choose 3}}}\)
ODPOWIEDZ