Rzuty kostka.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
chrzanek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 22 lut 2009, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Rzuty kostka.

Post autor: chrzanek »

Mam dwa proste zadanka i porsze o pomoc.

1 Ile różnych liczb czterocyfrowych możemy utworzyć, dysponując cyframi ze zbioru{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
2. Rzucamy trzykrotnie kostką do gry. Oblicz Prawdopodobieństwo wyrzucenia pięciu oczek przynajmniej dwa razy po kolei
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Rzuty kostka.

Post autor: Goter »

1. Co w tym trudnego ? Zwykłe wariacje z powtórzeniami: \(\displaystyle{ 9^4}\).

2. \(\displaystyle{ |\Omega|=6^3=216}\)
Wszystkie możliwości sprzyjające można po prostu wypisywać, gdyż nie ma ich zbyt dużo: 5,5,5, 5,5,1, 5,5,2, 5,5,3, 5,5,4, 5,5,6, 1,5,5, 2,5,5, 3,5,5, 4,5,5, 6,5,5.
\(\displaystyle{ |A| = 11\\P(A)=\frac{11}{216}}\)
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Rzuty kostka.

Post autor: qba1337 »

A w tym 1 to nie wariacja bez powtórzeń?

\(\displaystyle{ V^{4}_{9}= \frac{9!}{5!}=6*7*8*9}\)
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Rzuty kostka.

Post autor: Goter »

Ależ nigdzie nie jest powiedziane, że nie możemy używać tych samych cyfr po kilka razy
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Rzuty kostka.

Post autor: qba1337 »

Wiem, będą z powtórzeniami, ale właśnie po co w zadaniu te słowo" różnych". Wystarczyłoby jakby zaczynało się " Ile liczb 4cyfrowych"
ODPOWIEDZ