Witam. Mam problem z jednym zadaniem.
Według sondażu przeprowadzonego w pewnym miasteczku 13% jego mieszkańców czyta poezję i nie pali papierosów, 1 % nie czyta poezji zas pali papierosy a 79% mieszkańców to osoby które nie palą papierosów i nie są miłośnikami poezji. oblicz prawdopodobienstwo tego, ze losowo wybrany mieszkaniec
a.czyta poezje lub pali papierosy
b.jest palaczem czytajacym poezje
Sondaż w miasteczku
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 11 razy
Sondaż w miasteczku
obliczymy najpierw b)
1-(0,13+0,01+0,79)=0,07
to prawdopodobieństwo ze jest palaczem czytającym poezję
w a) mamy sumę 3 zdarzeń
- czyli czyta poezję i pali+ czyta poezję i nie pali+ nie czyta i pali
0,13+0,01+0,07=0,21-- 24 wrz 2009, o 16:55 --ale teraz mam wątpliwaść w podpunkcie a) nie powinno się dodac tego ze czyta i pali (chyba) czyli tego 0,07
wiec tylko suma dwóch zdarzeń zatem prawdopodobienstwo 0,14
1-(0,13+0,01+0,79)=0,07
to prawdopodobieństwo ze jest palaczem czytającym poezję
w a) mamy sumę 3 zdarzeń
- czyli czyta poezję i pali+ czyta poezję i nie pali+ nie czyta i pali
0,13+0,01+0,07=0,21-- 24 wrz 2009, o 16:55 --ale teraz mam wątpliwaść w podpunkcie a) nie powinno się dodac tego ze czyta i pali (chyba) czyli tego 0,07
wiec tylko suma dwóch zdarzeń zatem prawdopodobienstwo 0,14