kule w urnie
kule w urnie
w urnie znajdują się jedynie kule białe i czarne. kul białych jest trzy razy więcej niż czarnych. Oblicz, ile jest kul w urnie, jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch prawdopodobieństwo otrzymanie kul o różnych kolorach jest większe od \(\displaystyle{ \frac{9}{22}}\)
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
kule w urnie
\(\displaystyle{ n}\)- liczba kul czarnych
\(\displaystyle{ 3n}\)-kul białych
przyjmujemy, że zdarzenia elementarne to dwuelementowe zbiory wylosowanych kul, czyli
\(\displaystyle{ |\Omega|= {4n \choose 2}= \frac{4n(4n-1)}{2}= 2n(4n-1)}\)
Zdarzenia sprzyjające to takie, w których mamy jedną kulę białą i jedną czarną, jest więc ich
\(\displaystyle{ \frac{3n^2}{2n(4n-1)}> \frac{9}{22}}\)
\(\displaystyle{ 3n}\)-kul białych
przyjmujemy, że zdarzenia elementarne to dwuelementowe zbiory wylosowanych kul, czyli
\(\displaystyle{ |\Omega|= {4n \choose 2}= \frac{4n(4n-1)}{2}= 2n(4n-1)}\)
Zdarzenia sprzyjające to takie, w których mamy jedną kulę białą i jedną czarną, jest więc ich
\(\displaystyle{ n \cdot 3n = 3n^2}\)
Teraz musimy rozwiązać nierówność:\(\displaystyle{ \frac{3n^2}{2n(4n-1)}> \frac{9}{22}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
kule w urnie
z jakiego wzory skorzystałaś przy liczeniu \(\displaystyle{ \Omega}\) ?? bo nie rozumiem tego..
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
kule w urnie
Jest to wzór na zwykłą kombinację bez powtórzeń, dokładniej kombinację dwuelementową bez powtórzeń ze zbioru 4n-elementowego. Wszystkich kul jest 4n a my losujemy jedynie dwie. To, jak rozpisał ten symbol Newtona, chyba nie trzeba wyjaśniać? Wystarczy znać jego definicję i definicję silni.Ankaaa993 pisze:z jakiego wzory skorzystałaś przy liczeniu \(\displaystyle{ \Omega}\) ?? bo nie rozumiem tego..
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
kule w urnie
wzór na kombinacje bez powtórzeń jest taki: \(\displaystyle{ C^{k}_{n}=\frac{n!}{k(n-k)!}}\) także coś mi się nie zgadza...-- 25 gru 2009, o 20:15 --wytłumaczy ktoś??
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
kule w urnie
Źle, zjadłeś silnię:wzór na kombinacje bez powtórzeń jest taki: \(\displaystyle{ C^{k}_{n}=\frac{n!}{k(n-k)!}}\) także coś mi się nie zgadza...
\(\displaystyle{ C^{k}_{n}=\frac{n!}{k! \cdot (n-k)!}}\)
Wystarczy rozpisać i wszystko robi się jasne
\(\displaystyle{ {4n \choose 2} = \frac{(4n)!}{2! \cdot (4n-2)!} = \frac{(4n-2)! \cdot (4n-1) \cdot 4n}{1 \cdot 2 \cdot (4n-2)!} = \frac{4n(4n-1)}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
kule w urnie
jest jakaś regula na to,że mianownik tak rozpisujemy? bo ja bym zostawił tylko samo (4n)!
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
kule w urnie
(4n)! jest w liczniku Ja bym tego tak nie zostawiał, skoro można uprościć A kolega wie co to silnia ? Jest na to reguła i wynika wprost z definicji Silnia to iloczyn kolejnych liczb naturalnych, przykładowo:olik17 pisze:jest jakaś regula na to,że mianownik tak rozpisujemy? bo ja bym zostawił tylko samo (4n)!
\(\displaystyle{ 10!}\) możemy rozpisać jako: \(\displaystyle{ 1*2*3*...*7*8*9*10}\), ale można też zapisać jako: \(\displaystyle{ 8!*9*10}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 05:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 11 razy
kule w urnie
tak, teraz już rozumiem, dziękuję! nie mogę wystawić Tobie ,,pomógł"..
-- 25 gru 2009, o 21:09 --
a dlaczego rozpisujęc tą silnię zaczynasz od \(\displaystyle{ (4n-2)!}\) ??-- 25 gru 2009, o 21:09 --chodzi o licznik, oczywiście.
-- 25 gru 2009, o 21:09 --
a dlaczego rozpisujęc tą silnię zaczynasz od \(\displaystyle{ (4n-2)!}\) ??-- 25 gru 2009, o 21:09 --chodzi o licznik, oczywiście.