Dany jest ciąg zdarzeń niezależnych...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ewa :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 27 paź 2007, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 5 razy

Dany jest ciąg zdarzeń niezależnych...

Post autor: Ewa :) »

Dany jest ciąg zdarzeń niezależnych \(\displaystyle{ A_1, A_2, ...}\) taki, że
\(\displaystyle{ P(A_n)= \frac{\Pi \sqrt[n]{n!} -n}{\Pi \sqrt[n]{n!} }}\) dla \(\displaystyle{ n=1,2,3,4,...}\)
Dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in N}\) definiujemy zdarzenie \(\displaystyle{ C_n=A'_1 \cap ... \cap A'_n}\)
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ lim \ sup \ C_n.}\)
ODPOWIEDZ