Losowanie asów z talii kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Losowanie asów z talii kart

Post autor: rodzyn7773 »

nie mogę ugryźć zadania
Z 52 kart losujemy 4 (czyli \(\displaystyle{ (moc)\Omega= {52 \choose 4}}\).Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-wylosujemy dokładnie 1 asa
B-wylosujemy co najwyżej 1 asa

Myślę, że pozostałe zrobię
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2009, o 21:23 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wysil się bardziej przy nazywaniu tematu.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Losowanie asów z talii kart

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ p(A)= \frac{ {4 \choose 1} \cdot {48 \choose 3} }{ {52 \choose 4} } \\ \\ p(B)= \frac{ {4 \choose 1} \cdot {48 \choose 3} }{ {52 \choose 4} }+\frac{ {4 \choose 0} \cdot {48 \choose 4} }{ {52 \choose 4} }}\)
ODPOWIEDZ