Prawdopodobienstwo - rzuty kostkami
Prawdopodobienstwo - rzuty kostkami
Rzucamy 3 razy dwiema kostkami symetrycznymi do gry. Obliczyc prawdopodobienstwo ze co najmniej dwa razy suma wyrzuconych oczek bedzie wieksza od 9.
Prawdopodobienstwo - rzuty kostkami
W kazdym rzucie zdarzeniem elementarnym jest ciag 2elem o wartosciach ze zbioru {1,..,6}. Wszystkich zdarzen elementarnych jest 6^2.
A- suma oczek bedzie wieksza od 9
zdarzenia sprzyjajace A mozna wyliczyc: {(6,6), (6,5), (5,6), (6,4), (4,6), (5,5)}, jest ich 6. Zatem p=P(A)=6/6^2=1/6 (prawdopodobienstwo sukcesu w pojedynczej probie).
q = 1-p = 5/6 (prawdopodobienstwo porazki w pojedynczej probie)
Prob mamy 3. stosujemy schemat Bernoulliego
B-co najmniej dwa razy sukces, czyli sukces trzy lub dwa razy
P(B)=p^3 + (3 PO 2)*p^2*q = (1 + 15)/6^3 = 2/27
Odpowiedz: 2/27
A- suma oczek bedzie wieksza od 9
zdarzenia sprzyjajace A mozna wyliczyc: {(6,6), (6,5), (5,6), (6,4), (4,6), (5,5)}, jest ich 6. Zatem p=P(A)=6/6^2=1/6 (prawdopodobienstwo sukcesu w pojedynczej probie).
q = 1-p = 5/6 (prawdopodobienstwo porazki w pojedynczej probie)
Prob mamy 3. stosujemy schemat Bernoulliego
B-co najmniej dwa razy sukces, czyli sukces trzy lub dwa razy
P(B)=p^3 + (3 PO 2)*p^2*q = (1 + 15)/6^3 = 2/27
Odpowiedz: 2/27
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 14:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wędrzyn
Prawdopodobienstwo - rzuty kostkami
Yavien, wg mnie wynikiem powinno być \(\displaystyle{ \frac{5}{72}}\) reszta zadania wydaje się ok tylko podczas liczenia schematu Bernaulliego się pomyliłaś.