Dystrybuanta pewnej zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
suhar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 lis 2007, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gda
Podziękował: 9 razy

Dystrybuanta pewnej zmiennej losowej

Post autor: suhar »

zad.1
Dystrybuanta pewnej zmiennej losowej X dana jest wzorem
F(x)=\(\displaystyle{ \begin{cases} 0,\quad x \le-1\\ \frac{1}{8},\quad x \in (-1,3] \\ 1, \quad x>3\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ (A)\quad P\lbrace X=-1 \rbrace=\frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ (B)\quad P\lbrace X=3 \rbrace=\frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ (C)\quad P\lbrace X \in [0,3] \rbrace=\frac{7}{8}}\)

Które z A, B, C są prawidłowe?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Dystrybuanta pewnej zmiennej losowej

Post autor: kuch2r »

Żeby nie psuć zabawy, moja podpowiedź
\(\displaystyle{ P(\xi=k)=\begin{cases} \frac{1}{8} &\mbox{ dla } k=-1\\
\frac{7}{8} &\mbox{ dla } k=3\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ