Wyznacz stałą C, tak aby funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l} 0dlax \le -2 \\c(x+2) dla -2 <x \le -1\\0 dla -1<x \le 1 \\c(2-x) dla 1<x \le 2 \\ 0 dla x>2 \end{array}}\)
była funkcją gęstości zmiennej losowej x. Wyznacz EX.
Waga pudełka proszku X jest zmienną losową o rozkładzie normalnym, o wartości oczekiwanej EX=1kg i odchyleniu standardowym \(\displaystyle{ \partial =0,05Kg}\) . Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrane pudełko ma wagę z przedziału 0,95 - 1,05 kg.
Siedzę nad tym dwa tygodnie i pytałem wielu osób...Dlatego zwróciłem się do Was...
Gęstość zmiennej losowej, prawdopodobieństwo...
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Gęstość zmiennej losowej, prawdopodobieństwo...
Zadanie 1
\(\displaystyle{ \int\limits_{\mathbb{R}} f(x)=1}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ P(0,95<X<1,05)}\)
Wystarczy dokonać standaryzacji zmiennej losowej.
\(\displaystyle{ \int\limits_{\mathbb{R}} f(x)=1}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ P(0,95<X<1,05)}\)
Wystarczy dokonać standaryzacji zmiennej losowej.
Gęstość zmiennej losowej, prawdopodobieństwo...
Nie bardzo wiem o co w tym chodzi...jeżeli możesz napisz coś więcej żebym mógł rozwiązać te zadania...
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Gęstość zmiennej losowej, prawdopodobieństwo...
Zakładam, że skoro masz już do czynienia z prawdopodobieństwem, to pewnie wcześniej było coś takiego co się nazywało analiza matematyczna.
Całkować chyba umiesz ?
A co do drugiego zadania ?
wpisz sobie w google hasło " standaryzacja zmiennej losowej"
Całkować chyba umiesz ?
A co do drugiego zadania ?
wpisz sobie w google hasło " standaryzacja zmiennej losowej"