w ankiecie przeprowadzonej wsród 200 uczniów klas trzecich pewnego liceum otrzymano nastepujace wyniki:
-matematyka lubi 100 uczniow
-historie libi 90 uczniow
-biologie lubi 35 uzczniów
-matematyke i historie lubi 25 uczniów
-matematyke i biologie lubi 15 uczniów
historie i biologie lubi 20 uczniów
-matematyke, historie i biologie lubi 5 uczniow
Oblicz PRAWDOPODOBIEŃSTWO tego,ze losowo wybrany uczeń nie lubi zadnego z wymienionych przedmiotow
w ankiecie przeprowadzonej wsród
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
w ankiecie przeprowadzonej wsród
M - lubi matematykę
H - lubi historię
B - lubi biologię
\(\displaystyle{ P(M)= \frac{1}{2} \\
P(H)=\frac{9}{20} \\
P(B)=\frac{7}{40} \\
P(M \cap H)=\frac{1}{8} \\
P(M \cap B)=\frac{3}{40} \\
P(H \cap B)=\frac{1}{10} \\
P(M \cap H \cap B)=\frac{1}{40}}\)
\(\displaystyle{ P(M^c \cap H^c \cap B^c)=1-P(M \cup H \cup B)}\)
\(\displaystyle{ P(M \cup H \cup B)=P(M)+P(H)+P(B)-P(M \cap H)-P(M \cap B)-P(H \cap B)+P(M \cap H \cap B)}\)
pozdrawiam
H - lubi historię
B - lubi biologię
\(\displaystyle{ P(M)= \frac{1}{2} \\
P(H)=\frac{9}{20} \\
P(B)=\frac{7}{40} \\
P(M \cap H)=\frac{1}{8} \\
P(M \cap B)=\frac{3}{40} \\
P(H \cap B)=\frac{1}{10} \\
P(M \cap H \cap B)=\frac{1}{40}}\)
\(\displaystyle{ P(M^c \cap H^c \cap B^c)=1-P(M \cup H \cup B)}\)
\(\displaystyle{ P(M \cup H \cup B)=P(M)+P(H)+P(B)-P(M \cap H)-P(M \cap B)-P(H \cap B)+P(M \cap H \cap B)}\)
pozdrawiam