3 pudełka n kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

3 pudełka n kul

Post autor: `vekan »

W pierwszym pudełku jest n+1 losów wygrywających i 3 puste, w drugim 2n wygrywających i 5 pustych, zaś w trzecim 3n wygrywających i 3 puste. Z każdego z pudełek losujemy po jednym losie. Ile jest losów w każdym pudełku jeśli wiadomo, że przy takim losowaniu prawdopodobieństwo wylosowania trzech losów wygrywających jest mniejsza od 4/27 ?

zrobiłem to zadanie ale jakoś inaczej jest w odpowiedziach.

mogłby ktoś to rozwiązać ?

dodam że odp. to 1 pudełko 5 losów, 2 - 7, 3-6
Awatar użytkownika
jakkubek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 31 mar 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilmesau
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 9 razy

3 pudełka n kul

Post autor: jakkubek »

1 pudełko: n+1 wygrywących(W), 3 puste(P)
2 pudełko: 2n W, 5 P
3 pudełko: 3n W, 3 P

Układasz równanie:

\(\displaystyle{ \frac{n+1}{n+4}*\frac{2n}{2n+5}*\frac{3n}{3n+3}}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

3 pudełka n kul

Post autor: Tomasz Rużycki »

Dodajmy jeszcze, ze sa to zdarzenia niezalezne
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

3 pudełka n kul

Post autor: `vekan »

no to mi tak wyszło musiałem sie walnąć w liczeniu gdzieś. Wszytko jasne zadanie nie jest trudne samo w sobie. Ale walnołem sie przy skroceniu tego. Tak czy inaczje dzieki.
ODPOWIEDZ