gęstość, rozkład jednostajny
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
gęstość, rozkład jednostajny
Wyznaczyć gęstość zmiennej losowej
\(\displaystyle{ \eta =ln \xi}\)
przy czym \(\displaystyle{ \xi}\) jest zmienną losową o rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ \left( 0,1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \eta =ln \xi}\)
przy czym \(\displaystyle{ \xi}\) jest zmienną losową o rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ \left( 0,1 \right)}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
gęstość, rozkład jednostajny
Proponuję zacząć standardowo to jest poprzez wyznaczenie dystrybuanty rozkładu zmiennej eta. W razie gdyby podpowiedź okazała się mało skuteczna to napisz swoje przemyślenia i gdzie stanęłaś w jej wyliczaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
gęstość, rozkład jednostajny
rozkład jednostajny to \(\displaystyle{ \frac{1}{b-a} 1_{(a,b)}}\)
w naszym przypadku jest to przedział \(\displaystyle{ \left( 0,1 \right)}\)
jak podłoże to
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-0}=1}\)
jak mam połączyć \(\displaystyle{ \xi}\) z \(\displaystyle{ \eta =ln \xi}\)?
w naszym przypadku jest to przedział \(\displaystyle{ \left( 0,1 \right)}\)
jak podłoże to
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-0}=1}\)
jak mam połączyć \(\displaystyle{ \xi}\) z \(\displaystyle{ \eta =ln \xi}\)?
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
gęstość, rozkład jednostajny
Pozwolisz, że dziś ja pozostanę sadystą zatem odpowiedź jest taka sama jak wcześniej, trzeba znaleźć dystrybuantę zmiennej eta do której się nawet nie zbliżyłaś.
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x) = ...}\)
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x) = ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
gęstość, rozkład jednostajny
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x) =P((-\infty,x))}\)
prosze o pomoc
-- 14 wrz 2009, o 17:51 --
rozkład absolutnie ciągły
\(\displaystyle{ f= \frac{1}{b}1_{[a,b]}}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{(- \infty , x)}\frac{1}{b}1_{[a,b]}(y)dy=}\)
rozpatruje przypadki:
\(\displaystyle{ x < a}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{ - \infty }^{x} 0 dt=0}\)
\(\displaystyle{ x \in [a,b]}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{ - \infty }^{x} f(t)dt= \int_{ - \infty }^{a} 0 dt+ \int_{a}^{x} \frac{1}{b-a} dt=0+ \frac{1}{b-a} \int_{a}^{x} dt= \frac{1}{b-a} \left[t \right] _{a}^{x}= \frac{x-a}{b-a}}\)
\(\displaystyle{ x>b}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{ - \infty }^{a} 0 dt+ \int_{a}^{b} \frac{1}{b-a} dt+ \int_{b}^{x} 0 dt=0+ \frac{b-a}{b-a} +0=1}\)
wracam do początku:
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{(- \infty , x)}\frac{1}{b}1_{[a,b]}(y)dy= \begin{cases} 0, \ \ x<a \\ \frac{x-a}{b-a, \ \ a \le x \le b\\ 1, \ \ x>b } \end{cases}}\)
w miejscu a wstawiam 0
a w miejscu b 1
jak już mam dystrybuantę, to by policzyć gęstość to licze pochodną
tylko co z tym \(\displaystyle{ ln}\) ?
-- 14 wrz 2009, o 18:01 --
\(\displaystyle{ F_\eta(x)=P(\eta\in (-\infty,x))=P(ln\xi \in (-\infty,x))=}\) ?
nie wiem co mam dalej zrobić
proszę o pomoc
prosze o pomoc
-- 14 wrz 2009, o 17:51 --
rozkład absolutnie ciągły
\(\displaystyle{ f= \frac{1}{b}1_{[a,b]}}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{(- \infty , x)}\frac{1}{b}1_{[a,b]}(y)dy=}\)
rozpatruje przypadki:
\(\displaystyle{ x < a}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{ - \infty }^{x} 0 dt=0}\)
\(\displaystyle{ x \in [a,b]}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{ - \infty }^{x} f(t)dt= \int_{ - \infty }^{a} 0 dt+ \int_{a}^{x} \frac{1}{b-a} dt=0+ \frac{1}{b-a} \int_{a}^{x} dt= \frac{1}{b-a} \left[t \right] _{a}^{x}= \frac{x-a}{b-a}}\)
\(\displaystyle{ x>b}\)
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{ - \infty }^{a} 0 dt+ \int_{a}^{b} \frac{1}{b-a} dt+ \int_{b}^{x} 0 dt=0+ \frac{b-a}{b-a} +0=1}\)
wracam do początku:
\(\displaystyle{ F_X=P((- \infty , x))= \int_{(- \infty , x)}\frac{1}{b}1_{[a,b]}(y)dy= \begin{cases} 0, \ \ x<a \\ \frac{x-a}{b-a, \ \ a \le x \le b\\ 1, \ \ x>b } \end{cases}}\)
w miejscu a wstawiam 0
a w miejscu b 1
jak już mam dystrybuantę, to by policzyć gęstość to licze pochodną
tylko co z tym \(\displaystyle{ ln}\) ?
-- 14 wrz 2009, o 18:01 --
\(\displaystyle{ F_\eta(x)=P(\eta\in (-\infty,x))=P(ln\xi \in (-\infty,x))=}\) ?
nie wiem co mam dalej zrobić
proszę o pomoc
gęstość, rozkład jednostajny
Kombinujesz jak koń pod górę
\(\displaystyle{ P(\eta \leq t ) = P( \ln \xi \leq t) = P(\xi \leq e^t) = F_\xi (e^t)}\)
\(\displaystyle{ P(\eta \leq t ) = P( \ln \xi \leq t) = P(\xi \leq e^t) = F_\xi (e^t)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
gęstość, rozkład jednostajny
a oznaczałam tak:
\(\displaystyle{ F_X(x)=P((-\infty,x))}\)
w naszym zadaniu:
\(\displaystyle{ F_{ \eta} (x)=P(\eta \in (-\infty, x)) = P(\eta < x ) = P(ln\(\xi) < x) = P( \xi < e^x) = F(e^x)}\)
licze pochodną z dystrybuanty \(\displaystyle{ e^x}\)
i mam \(\displaystyle{ f_{\eta}(x)=e^x}\)
co z przedziałami? jakie powinny być przedziały z nierówności?
\(\displaystyle{ F_X(x)=P((-\infty,x))}\)
w naszym zadaniu:
\(\displaystyle{ F_{ \eta} (x)=P(\eta \in (-\infty, x)) = P(\eta < x ) = P(ln\(\xi) < x) = P( \xi < e^x) = F(e^x)}\)
licze pochodną z dystrybuanty \(\displaystyle{ e^x}\)
i mam \(\displaystyle{ f_{\eta}(x)=e^x}\)
co z przedziałami? jakie powinny być przedziały z nierówności?
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
gęstość, rozkład jednostajny
\(\displaystyle{ F_\eta(x)=P(\eta\in (-\infty,x))=P(ln\xi \in (-\infty,x))=P(\xi\in (-\infty,e^x))=F_\xi(e^x)}\)
Różniczkując stronami dostajemy
\(\displaystyle{ f_{\eta}(x)=e^x}\)
la \(\displaystyle{ x\notin [0,1] \qquad F_{\eta}(x)=0,\qquad\text}\)a wiec \(\displaystyle{ f_{\eta}(x)=0}\)
czy to rozwiązania są poprawne?
Różniczkując stronami dostajemy
\(\displaystyle{ f_{\eta}(x)=e^x}\)
la \(\displaystyle{ x\notin [0,1] \qquad F_{\eta}(x)=0,\qquad\text}\)a wiec \(\displaystyle{ f_{\eta}(x)=0}\)
czy to rozwiązania są poprawne?
gęstość, rozkład jednostajny
Źle, bo skoro stosujesz twierdzenie o tym, że obraz przez przekształcenie ciągłe przedziału też jest przedziałem to nie możesz transformowac tylko jednego końca.
\(\displaystyle{ ln xi in (-infty,x)
ightarrow xi in [0,e^x)}\)
czyli \(\displaystyle{ F_\eta (x) = F_\xi(e^x) - F_\xi(0)}\)
akurat odjemnik jest zerem więc wynik się zgadza, ale przekształcenia po drodze są błędne.
\(\displaystyle{ ln xi in (-infty,x)
ightarrow xi in [0,e^x)}\)
czyli \(\displaystyle{ F_\eta (x) = F_\xi(e^x) - F_\xi(0)}\)
akurat odjemnik jest zerem więc wynik się zgadza, ale przekształcenia po drodze są błędne.
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
gęstość, rozkład jednostajny
nie bardzo rozumie
\(\displaystyle{ F_\eta(x)=P(\eta\in (-\infty,x))=P(ln\xi \in (-\infty,x))=P(\xi ^{-1}\in (-\infty,e^x))=F_\xi(e^x)}\)
\(\displaystyle{ F_\eta(x)=P(\eta\in (-\infty,x))=P(ln\xi \in (-\infty,x))=P(\xi ^{-1}\in (-\infty,e^x))=F_\xi(e^x)}\)
gęstość, rozkład jednostajny
Jeżeli już to nie \(\displaystyle{ \xi^{-1}}\), tylko \(\displaystyle{ \eta^{-1}}\).
Narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ y(t) = \ln t}\)
Skoro \(\displaystyle{ y \in (-\infty,x)}\) to do jakiego przedziału należy \(\displaystyle{ t}\)?
Narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ y(t) = \ln t}\)
Skoro \(\displaystyle{ y \in (-\infty,x)}\) to do jakiego przedziału należy \(\displaystyle{ t}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
gęstość, rozkład jednostajny
\(\displaystyle{ F_\eta(x)=P(\eta\in (-\infty,x))=P(ln\xi \in (-\infty,x))=P(\eta^{-1}\in (-\infty,e^x))=F_\eta(e^x)}\)
dla \(\displaystyle{ ln x}\)
dla \(\displaystyle{ x >0}\) a wartości zmieniają się po całym \(\displaystyle{ R}\)
hmm
dla \(\displaystyle{ ln x}\)
dla \(\displaystyle{ x >0}\) a wartości zmieniają się po całym \(\displaystyle{ R}\)
jeżeli wartości są \(\displaystyle{ (- \infty , x)}\) to argumenty muszą się zmieniać \(\displaystyle{ (- \infty , ...)}\)suwak pisze:Skoro y in (-infty,x) to do jakiego przedziału należy t?
hmm
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
gęstość, rozkład jednostajny
Straszne zamieszanie się zrobiło. Napisze wg mnie najkrótsze rozwiązanie tego zadania. Tylko będę oznaczał jak człowiek tj. X będzie jako ksi, a Y jako eta.
\(\displaystyle{ F_Y(y) = P(Y \le y) = P(\ln X \le y) = P(X \le e^y) = F_X(e^y)}\)
\(\displaystyle{ f_Y(y) = \textbf{1}_{[0,1]}(e^y) \cdot e^y = \textbf{1}_{(-\infty,0]}(y) \cdot e^y}\)
\(\displaystyle{ F_Y(y) = P(Y \le y) = P(\ln X \le y) = P(X \le e^y) = F_X(e^y)}\)
\(\displaystyle{ f_Y(y) = \textbf{1}_{[0,1]}(e^y) \cdot e^y = \textbf{1}_{(-\infty,0]}(y) \cdot e^y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
gęstość, rozkład jednostajny
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x) =P((-\infty,x))}\)ja tak oznaczam
Emiel Regis, na pewno \(\displaystyle{ \le}\), a nie \(\displaystyle{ <}\)??
Emiel Regis, na pewno \(\displaystyle{ \le}\), a nie \(\displaystyle{ <}\)??
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
gęstość, rozkład jednostajny
Dystrybuantę można definiować na dwa równoważne sposoby.
1. \(\displaystyle{ F(x) := P(-\infty,x)}\)
2. \(\displaystyle{ F(x) := P(-\infty,x]}\)
W tym zadaniu nie ma znaczenia, który sposób wybierzemy, przy rozkładach dyskretnych jest różnica jednak łatwo przejść z jednego zapisu na drugi.
1. \(\displaystyle{ F(x) := P(-\infty,x)}\)
2. \(\displaystyle{ F(x) := P(-\infty,x]}\)
W tym zadaniu nie ma znaczenia, który sposób wybierzemy, przy rozkładach dyskretnych jest różnica jednak łatwo przejść z jednego zapisu na drugi.