Problem z 3 zadaniami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
DrzinX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: S-ki

Problem z 3 zadaniami

Post autor: DrzinX »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu 3 zadań o treści:
1. Każdy z 3 strzelców oddał niezależnie jeden od drugiego po jednym strzale do celu. Prawdopodobieństwo trafienia w cel jest dla każdego z nich równe \(\displaystyle{ p\in (0,1)}\) Dla jakich wartości p zdarzenia:
A - strzelec nr 1 trafi do celu
B - strzelec nr 2 trafi do celu
C - dokładnie dwa strzały były celne
są niezależne parami? czy zdarzenia A, B, C są wzajemnie niezależne?
w ogóle nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu, może chociaż jakieś wskazówki
2. W urnie jest 5 kul białych i 5 kul czarnych. Wylosowaliśmy dwie kule a następnie nie oglądając ich, z tych dwóch wybraliśmy jedną, która okazała się biała. Jakie jest prawdopodobieństwo, że druga kula też jest biała?
czy to zadanie jest po prostu podchwytliwie napisane, a chodzi o to jakie jest prawdopodobieństwo z 5 kul białych i 5 czarnych wylosowania 2 kul białych?
3. W windzie było 7 osób. Każda z nich mogła wysiąść na każdym z 3 pięter. Policz prawdopodobieństwo, że przynajmniej na jednym piętrze nikt nie wysiadł.
do 3 zad wymyśliłem coś takiego:
\(\displaystyle{ 1-\frac{7\cdot 6\cdot 5}{3^7}}\)
ale nie wiem czy dobrze.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2009, o 17:31 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
technofetishist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 mar 2007, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Problem z 3 zadaniami

Post autor: technofetishist »

Odnośnie 2:
Odpowiedź znajduje się w temacie https://matematyka.pl/post516736.htm
(zresztą zrobił to też dzisiaj na sql'u Zbyrek - wiesz o co chodzi ;-))

Odnośnie 3:
Moje refleksje i rozwiązanie tutaj: https://matematyka.pl/post524326.htm

Natomiast co do 1, to dołączam się do prośby!
ODPOWIEDZ