prawdopodobieństwo-losowanie i szanse

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fiolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wieś
Podziękował: 6 razy

prawdopodobieństwo-losowanie i szanse

Post autor: fiolka »

1. Turysta chce rozpalić ognisko, mając jedynie 2 zapałki. Prawdopodobieństwo rozpalenia ogniska jedną zapałka wynosi 0,6, natomiast prawdopodobieństwo rozpalenia dwiema złączonymi zapałkami jes równe 0,85. Sporządż drzewko stochastyczne ilustrujące możliwości rozpalenia ogniska używając w tym celu kolejno po jednej zapałce. Przy ktorym z tych dwu sposobów turysta ma większe szanse na rozpalenie ogniska?
2. Z Zestawu tematów egzaminacyjnych, składających sie z 10 tematów z algebry, 9 tematów z geometrii i 6 tematów z rachunku prawdopodobieństwa, wyjęto losowo jeden i nie oglądając odłożono na bok. Następnie przystąpiono do losowania drugiego tematu. Sporządź drzewko ilustrujące przebieg losowań. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenie polegającego na tym, że za drugim razem wlosowano temet z algebry.

DZIĘKUJĘ BARDZO Z GÓRY ZA POMOC!!To ostatnie zad.więcej nie będę męczyć-wielkie dzięki
Awatar użytkownika
`vekan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: far away
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 71 razy

prawdopodobieństwo-losowanie i szanse

Post autor: `vekan »

zad 2.

drzewko ma 3 gałędzie na boki. i 2 pietra

rysujesz pierwsza linia tematy z algebry \(\displaystyle{ \frac {10}{25}}\)
druga po lewej tematy z geometrii \(\displaystyle{ \frac {9}{25}}\)
trzecie dalej po lewej tematy z Rp \(\displaystyle{ \frac {10}{25}}\)

dalej tak samo piętro niżej z tym że jest wszytkich losów 24 a nie 25 ponieważ jeden juz został wlosowany.

Znajdz sobie wzór na prawdopodobieństwo warunkowe. I na pewno sobie poradzisz.
Awatar użytkownika
sir_matin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

prawdopodobieństwo-losowanie i szanse

Post autor: sir_matin »

W 1 jak napisalas narysuj drzewko, drzewko ma dwa poziomy a w kazdym etapie dwie mozliwosci zapali, nie zapali i policz po galeziach stosujac regule iloczynu i sumy...
A- pojedyncza zapalka zapala
P(A)=0.6+0.4*0.6=0.84
jak widac lepiej zapalac polaczonymi zapalkami.
ODPOWIEDZ