losowanie, dwa przypadki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mehow90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 9 lut 2009, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy

losowanie, dwa przypadki

Post autor: Mehow90 »

W loterii bierze udział 100 losów, z których dokładnie 5 wygrywa. Kupiono 3 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo że wśród nich:
a) dokładnie jeden wygra
b) co najmniej jeden wygra

Prosiłbym o dokładne zapisanie rozwiazania. Z góry dzięki.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

losowanie, dwa przypadki

Post autor: Gotta »

A - dokładnie jeden los wygrywa

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {5 \choose 1} \cdot {95 \choose 2} }{ {100 \choose 3} }}\)

B - Co najmniej jeden los jest wygrywający
B' - Wszystkie losy są puste

\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)

\(\displaystyle{ P(B')= \frac{{95 \choose 3} }{ {100 \choose 3}}}\)
ODPOWIEDZ