Losowanie, loteria
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dasdasd
- Podziękował: 4 razy
Losowanie, loteria
Zorganizowano dwie loterie, przy czym w pierwszej przygotowano 100, a w drugiej 200 losów.W której z tych loterii gracz kupujący dwa losy ma większe szanse wygrania, jeżeli wiadomo, że w pierwszej loterii jest tylko jeden los wygrywający, a w drugiej loterii są tylko dwa losy wygrywające?
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Losowanie, loteria
A - wygrana w pierwszej loterii
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {1 \choose 1} \cdot {99 \choose 1} }{ {100 \choose 2} } =0,02}\)
B - wygrana w drugiej loterii
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{ {2 \choose 2} \cdot {198 \choose 0} }{ {200 \choose 2} }+\frac{ {2 \choose 1} \cdot {198 \choose 1} }{ {200 \choose 2} }=\frac{397}{19900}<P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {1 \choose 1} \cdot {99 \choose 1} }{ {100 \choose 2} } =0,02}\)
B - wygrana w drugiej loterii
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{ {2 \choose 2} \cdot {198 \choose 0} }{ {200 \choose 2} }+\frac{ {2 \choose 1} \cdot {198 \choose 1} }{ {200 \choose 2} }=\frac{397}{19900}<P(A)}\)