rozklad Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piterkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 3 razy

rozklad Poissona

Post autor: piterkop »

zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozklad Poissona, gdy \(\displaystyle{ P(X=k)= \frac{ \lambda ^{k} e^{-\lambda} }{k!}}\), gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,2,...,}\) gdzie \(\displaystyle{ \lambda}\) jest liczba rzeczywista nieujemna. Oblicz o ile istnieja wart. oczekiwana, wariancję i funkcję charakterystyczną.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

rozklad Poissona

Post autor: kuch2r »

podpowiedź z mojej strony
\(\displaystyle{ e^{x}=\sum\limits_{n=0}^{\infty} \frac{x^n}{n!}}\)
piterkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 3 razy

rozklad Poissona

Post autor: piterkop »

podpowiedz pewnie ulatwiajaca, ale ja tego nie trawie, nie rozumiem itp..moze jednak ktos moglby rozwiazac, ja nawet nie wiem jak sie do tego zabrac ;/
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

rozklad Poissona

Post autor: Emiel Regis »

piterkop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 3 razy

rozklad Poissona

Post autor: piterkop »

Dzieki Panowie
ODPOWIEDZ