prawdopodobieństwo zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justyna0811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: justyna0811 »

Niech \(\displaystyle{ P(N=k)=(1/4)*(3/4)^k, k= 0,1,2... , P(M=k)=(1/2)^{k+1}, k=0,1,2...}\) Zdefiniujmy \(\displaystyle{ N_1 = min(N,3), M_1=min(5,M).}\)Załóżmy, że N i M są niezależne.Policz \(\displaystyle{ P(N_1+M_1=5)}\)
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: Janek Kos »

\(\displaystyle{ P(N_1+M_1=5)=P(\{N_1=0\ i\ M_1=5\} \cup \{N_1=1\ i\ M_1=4\}\cup \{N_1=2\ i\ M_1=3\}\cup\{N_1=3\ i\ M_1=2\})=P(\{N_1=0\ i\ M_1=5\})+P(\{N_1=1\ i\ M_1=4\})+P(\{N_1=2\ i\ M_1=3\})+P(\{N_1=3\ i\ M_1=2\})=...}\)

dla pierwszej skladowej tej sumy:

\(\displaystyle{ P(N_1=0)=P(min(N,3)=0)=P(N=0)=\frac{1}{4}}\)

\(\displaystyle{ P(M_1=5)=P(min(M,5)=5)=P(M \ge 5)= \sum_{k=5}^{\infty}(\frac{1}{2})^{k+1}= \sum_{k=0}^{\infty}(\frac{1}{2})^{k+6}=(\frac{1}{2})^{6}\sum_{k=0}^{\infty}(\frac{1}{2})^{k}=\frac{1}{32}}\)

czyli:
\(\displaystyle{ P(\{N_1=0\ i\ M_1=5\})=\frac{1}{4}\cdot \frac{1}{32}}\)

itd.
ODPOWIEDZ