zmienna ciągła ma dystrybuantę
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0, x \le -1 \\ A+B \cdot arcsinx, -1 < x<1 \\1, x \ge 1 \end{cases}}\)
wyznacz stałe A i B
ile wynosi A i B
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
ile wynosi A i B
Zmienna ciągła musi mieć ciągłą dystrybuantę. Tak więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
A+B\cdot \arc\sin (-1)=0\\
A+B\cdot \arc\sin (1)=1
\end{cases}\;\;\Rightarrow\;\;
\begin{cases}
A-\frac{\pi}{2}B=0\\
A+\frac{\pi}{2}B=1
\end{cases}\;\;\Rightarrow\;\;
\begin{cases}
A=\frac{1}{2}\\
B=\frac{1}{\pi}
\end{cases}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
A+B\cdot \arc\sin (-1)=0\\
A+B\cdot \arc\sin (1)=1
\end{cases}\;\;\Rightarrow\;\;
\begin{cases}
A-\frac{\pi}{2}B=0\\
A+\frac{\pi}{2}B=1
\end{cases}\;\;\Rightarrow\;\;
\begin{cases}
A=\frac{1}{2}\\
B=\frac{1}{\pi}
\end{cases}}\)
Pozdrawiam.