poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
mam problem z zadanaimi na egzamin poprawkowy z rachunku prawdopodobienstwa - oto one
1. co jest bardziej prawdopodobne w 9 rzutach moneta - uzyskanie 6 orzełków czy 6 reszek? musze uzasadnic a nie potrafie...
2.Na ile sposobow z talii mozna wybrac 4 karty, wsrod ktorych beda 2 piki??
poleglem...
gdyby ktos mogl mi pomoc bede wdzieczny... pozdrawiam i licze na wyrozmialosc
1. co jest bardziej prawdopodobne w 9 rzutach moneta - uzyskanie 6 orzełków czy 6 reszek? musze uzasadnic a nie potrafie...
2.Na ile sposobow z talii mozna wybrac 4 karty, wsrod ktorych beda 2 piki??
poleglem...
gdyby ktos mogl mi pomoc bede wdzieczny... pozdrawiam i licze na wyrozmialosc
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
1. Użyj schematu Bernouliego,
2. Użyj klasycznej definicji prawdopodobieństwa. Losujesz 4 karty spośród 52 więc
\(\displaystyle{ |\Omega| = C^{4}_{52}}\), moc zbioru A liczysz analogicznie.
2. Użyj klasycznej definicji prawdopodobieństwa. Losujesz 4 karty spośród 52 więc
\(\displaystyle{ |\Omega| = C^{4}_{52}}\), moc zbioru A liczysz analogicznie.
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
dalej nie rozumiem, mozna tylko poczatek rozpisac?? reszte sprobuje sam zrobic...
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
Zadanie 1
A - otrzymanie 6 orłów w 9 rzutach
n=9 - liczba prób
k=6 - liczba sukcesów
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}}\)- prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie
\(\displaystyle{ P(A)= {9 \choose 6} \cdot \left (\frac{1}{2} \right)^6 \cdot \left (\frac{1}{2} \right)^3}\)
B - 6 reszek w 9 rzutach
analogicznie
Zadanie 2.
Losujemy 4 karty z 52 i mają być wśród nich 2 piki, czyli losujemy 2 piki z 13 pików i 2 karty z pozostałych 39. Czyli możemy to zrobić na:
\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \cdot {39 \choose 2}}\)
sposobów
A - otrzymanie 6 orłów w 9 rzutach
n=9 - liczba prób
k=6 - liczba sukcesów
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2}}\)- prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie
\(\displaystyle{ P(A)= {9 \choose 6} \cdot \left (\frac{1}{2} \right)^6 \cdot \left (\frac{1}{2} \right)^3}\)
B - 6 reszek w 9 rzutach
analogicznie
Zadanie 2.
Losujemy 4 karty z 52 i mają być wśród nich 2 piki, czyli losujemy 2 piki z 13 pików i 2 karty z pozostałych 39. Czyli możemy to zrobić na:
\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \cdot {39 \choose 2}}\)
sposobów
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
a nie ma byc tak??
\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \cdot {50 \choose 3} przez sile omegi czyli {52 \choose 13} ??}\)
\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \cdot {50 \choose 3} przez sile omegi czyli {52 \choose 13} ??}\)
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
Nie, nie tak. Gotta dobrze podal ci moc zbioru A, dzielisz to teraz przez moc zbioru zdarzen elementarnych czyli \(\displaystyle{ (^{52}_{4})}\) i masz odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2009, o 22:10 przez kp1311, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
W zadaniu nie było polecenia "obliczyć prawdopodobieństwo", tylko pytanie "ile jest możliwości", zatem nie dzielimy nic przez moc zbioru liczb elementarnych, która jest równa \(\displaystyle{ {52 \choose 4}}\), a nie jak napisał kp1311 \(\displaystyle{ {4 \choose 52}}\)
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
ok:) wielkie dzieki:)
a i ostatnie pytanie - w tym 1 zadaniu wyjdzie, ze sa takie same szanse wyrzucenia 6 orłow i 6 reszek?? tylko chodzi o to zeby pokazac to na wzorze Bernouliego?
a i ostatnie pytanie - w tym 1 zadaniu wyjdzie, ze sa takie same szanse wyrzucenia 6 orłow i 6 reszek?? tylko chodzi o to zeby pokazac to na wzorze Bernouliego?
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
A myślałeś że wyjdzie inaczej? Przecież szansa na wyrzucenie reszki jest taka sama jak szansa na wyrzucenie orła (jeśli moneta jest symetryczna bla bla bla...) schemat bernouliego jest potrzebny tylko po to by to jakoś ,,ładnie" uzasadnić.
- kp1311
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 20 maja 2009, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarzecze
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 49 razy
poprawka z rachunku prawdopodobienstwa
,,W zadaniu nie było polecenia "obliczyć prawdopodobieństwo", tylko pytanie "ile jest możliwości", zatem nie dzielimy nic przez moc zbioru liczb elementarnych, która jest równa {52 choose 4}, a nie jak napisał kp1311 {4 choose 52}"
fakt...
fakt...