1.Abonent zapomniał dwóch ostatnich cyfr numeru telefonu. Oblicz ile maksymalnie będzie musiał wykonać prób, by trafić an własny numer?
2. Pan Kowalski założyl w swojej firmie zamek z czterocyfrowym kodem. Aby mógł łatwiej zapamiętać, wybrał kod, w którym suma dwóch pierwszych cyfr jest równa 12, a suma dwóch ostatnich cyfr 10. Ile miał możliwości wyboru kodu?
3. W grudniu 2000r wprowadzono w Polsce nowe tablice rejestracyjne samochodów wg. wzoru: litera-litera-cyfra-cyfra-cyfra-cyfra-cyfra. Litery sa wybierane z 24 liter alfabetu łacińskiego.
a) oblicz ile maksymalnie aut można zarejestrować, jezeli cyfry i litery mogą się powtarzać na tablicy rejestracyjnej.
b) Oblicz ile aut można zarejestrować w pewnym rejonie, jeżeli dwie litery na tablicy rejestracyjnej sa ustalone.
kilka zadan ze statysatyki-dziekuję
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
kilka zadan ze statysatyki-dziekuję
1 zadanie to wariajce z powtórzeniami wzór chyba znasz musisz wybrac 2 cyfry z 10
2 zdanie napisz sobie wszystkie możliwości i wybierz ile jest mniejszych od 12 a potem od 10
trzecie zadanie jest podobne do 1 wiec mysle ze sobie poradzisz
2 zdanie napisz sobie wszystkie możliwości i wybierz ile jest mniejszych od 12 a potem od 10
trzecie zadanie jest podobne do 1 wiec mysle ze sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieś
- Podziękował: 6 razy
kilka zadan ze statysatyki-dziekuję
Pierwsze i drugie ok-ale trzecie mi niewychodzi-bo znam wynik:a)57600000, b)100000, ale nie moge do niego dojśc-poproszę o wskazówkę dziękuję bardzo
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
kilka zadan ze statysatyki-dziekuję
3 zadanie to też bedą wariacje z powtórzeniami policz ile masz liter w alfabecie i wybierasz 2, oraz wybierasz 5 cyfr z 10 czyli wariacje z powtórzeniami i powinno wyjść
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
kilka zadan ze statysatyki-dziekuję
a) wszystkich możliwych wariantów jest 24*24*10*10*10*10*10=5760000
b) tym razem opuszczasz 24*24, bo masz je z góry ustalone, zostają moliwości z samymi pięcioma cyframi, czyli 10*10*10*10*10=100000
b) tym razem opuszczasz 24*24, bo masz je z góry ustalone, zostają moliwości z samymi pięcioma cyframi, czyli 10*10*10*10*10=100000
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
kilka zadan ze statysatyki-dziekuję
wiesz że w b masz juz na pewno 2 litery. oblicz ile jest możliwych wyborów 5 cyfr z 10 czyli znowu wariacje z powtórzeniami tylko same cyfry
teraz juz chyba nie masz wątpliwości
teraz juz chyba nie masz wątpliwości