Zecer przy składaniu tekstu myli się średnio raz na 800 znaków. Jeśli na jedną stronę tekstu składa się 2400 znaków, to jakie jest prawdopodobieństwo, że są tam przynajmniej 2 błędy.
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{800},\
n= 2400,\
k \ge 2}\)
\(\displaystyle{ P(k \ge 2)=1-P(k<2)}\)
\(\displaystyle{ P( \frac{k-np}{ \sqrt{npq} } < \frac{2-0.5-2400*0.00125}{ \sqrt{2400*0.00125*0.99875} } ) = P(z<-0.8666) = \Phi(-0.8666) =\\ \\1-0.8078 = 0.1922}\)
\(\displaystyle{ P(k \ge 2)= 1-0.1922= 0.8078}\)
Twierdzenie graniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 27 lis 2007, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
Twierdzenie graniczne
Korzystałem ze wzorów:
\(\displaystyle{ P(k<x)=P(k<x-0.5) \approx \Phi( \frac{x-0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
\(\displaystyle{ P(k \le x)=P(k<x+0.5) \approx \Phi( \frac{x+0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
\(\displaystyle{ P(k \ge x)=P(k>x-0.5) \approx 1-\Phi( \frac{x-0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
\(\displaystyle{ P(k>x)=P(k>x+0.5) \approx 1-\Phi( \frac{x+0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
\(\displaystyle{ P(k<x)=P(k<x-0.5) \approx \Phi( \frac{x-0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
\(\displaystyle{ P(k \le x)=P(k<x+0.5) \approx \Phi( \frac{x+0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
\(\displaystyle{ P(k \ge x)=P(k>x-0.5) \approx 1-\Phi( \frac{x-0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
\(\displaystyle{ P(k>x)=P(k>x+0.5) \approx 1-\Phi( \frac{x+0.5-np}{ \sqrt{npq} })}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 67 razy
Twierdzenie graniczne
... lad_10.pdf
str 2 - tw M-L
zadanie wydaje sie dobrze, sprytnie wymysliles te wzory
str 2 - tw M-L
zadanie wydaje sie dobrze, sprytnie wymysliles te wzory