Urna z kulami
Urna z kulami
Witam wszystkich. Mam takie oto zadanie:
W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne. Losujemy bez zwracania 6 kul, nie sprawdzając ich koloru. Następnie jedną kulę. Prawdopodobieństwo że będzie ona biała jest równe.
a)4/7 b)1/27 c)3/4
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zabrać się za takie zadanie? Jaka jest w ogóle kolejność działań przy rozwiązywaniu zadań z kulami. Chodzi mi o to czy do każdego zadania można podchodzić tak samo?
Z góry dziękuję za pomoc.
W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne. Losujemy bez zwracania 6 kul, nie sprawdzając ich koloru. Następnie jedną kulę. Prawdopodobieństwo że będzie ona biała jest równe.
a)4/7 b)1/27 c)3/4
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zabrać się za takie zadanie? Jaka jest w ogóle kolejność działań przy rozwiązywaniu zadań z kulami. Chodzi mi o to czy do każdego zadania można podchodzić tak samo?
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Urna z kulami
Mamy 3 kule białe i 4 czarne. Losujemy 6 kul:
- możemy wylosować 3 kule białe i 3 czarne albo
- 2 kule białe i 4 czarne.
Następnie losujemy jedną kulę i szukamy prawdopodobieństwa, że będzie biała.
Niech zdarzenie A oznacza wylosowanie kuli białej, a zdarzenia \(\displaystyle{ H_1}\) - wylosowano w pierwszym losowaniu 3 kule białe i 3 czarne, a \(\displaystyle{ H_2}\) - wylosowano w pierwszym losowaniu 2 kule białe i 4 czarne.
\(\displaystyle{ P(H_1)=\frac{ {3 \choose 3} \cdot {4 \choose 3} }{ {7 \choose 6} }=\frac{4}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(H_2)=\frac{ {3 \choose 2} \cdot {4 \choose 4} }{ {7 \choose 6} }=\frac{3}{7}}\)
Prawdopodobieństwo wylosowaniu kuli białej, jeśli zaszło zdarzenie \(\displaystyle{ H_1}\) wynosi
\(\displaystyle{ P(A|H_1)=\frac{3}{6}}\)
a prawdopodobieństwo wylosowaniu kuli białej, jeśli zaszło zdarzenie \(\displaystyle{ H_2}\) wynosi
\(\displaystyle{ P(A|H_1)=\frac{2}{6}}\)
Korzystając ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite otrzymujemy
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|H_1)\cdot P(H_1)+P(A|H_2)\cdot P(H_2)}\)
szukane prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{6} \cdot \frac{4}{7}+\frac{2}{6}\cdot\frac{3}{7}=\frac{3}{7}}\)
- możemy wylosować 3 kule białe i 3 czarne albo
- 2 kule białe i 4 czarne.
Następnie losujemy jedną kulę i szukamy prawdopodobieństwa, że będzie biała.
Niech zdarzenie A oznacza wylosowanie kuli białej, a zdarzenia \(\displaystyle{ H_1}\) - wylosowano w pierwszym losowaniu 3 kule białe i 3 czarne, a \(\displaystyle{ H_2}\) - wylosowano w pierwszym losowaniu 2 kule białe i 4 czarne.
\(\displaystyle{ P(H_1)=\frac{ {3 \choose 3} \cdot {4 \choose 3} }{ {7 \choose 6} }=\frac{4}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(H_2)=\frac{ {3 \choose 2} \cdot {4 \choose 4} }{ {7 \choose 6} }=\frac{3}{7}}\)
Prawdopodobieństwo wylosowaniu kuli białej, jeśli zaszło zdarzenie \(\displaystyle{ H_1}\) wynosi
\(\displaystyle{ P(A|H_1)=\frac{3}{6}}\)
a prawdopodobieństwo wylosowaniu kuli białej, jeśli zaszło zdarzenie \(\displaystyle{ H_2}\) wynosi
\(\displaystyle{ P(A|H_1)=\frac{2}{6}}\)
Korzystając ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite otrzymujemy
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|H_1)\cdot P(H_1)+P(A|H_2)\cdot P(H_2)}\)
szukane prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{6} \cdot \frac{4}{7}+\frac{2}{6}\cdot\frac{3}{7}=\frac{3}{7}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Urna z kulami
Gotta po co sobie komplikować życie jakimiś warunkami? To jest sztuka dla sztuki.
\(\displaystyle{ n(\Omega)}\) - moc zbioru Omega
Losujemy 6 z 7 kul
\(\displaystyle{ n(\Omega) = {7 \choose 6} = 7}\)
\(\displaystyle{ n(A)}\) - moc zbioru zdarzeń sprzyjających
A- zdarzenie sprzyjające polega na tym, że zostanie nam na końcu kula biała, czyli wśród 6 wylosowanych są 4 czarne i 2 białe
\(\displaystyle{ n(A) = {4 \choose 4} \cdot {3 \choose 2} = 1 \cdot 3 = 3}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{n(A)}{n(\Omega)}= \frac{3}{7}}\)
p.s. Ponieważ jedną z odpowiedzi jest 4/7 dedukuję iż prawdopodobnie (nomen omen) albo w pytaniu powinno chodzić o kulę czarną, albo należy odwrócić ilość kul tzn. 4 białe i 3 czarne.
\(\displaystyle{ n(\Omega)}\) - moc zbioru Omega
Losujemy 6 z 7 kul
\(\displaystyle{ n(\Omega) = {7 \choose 6} = 7}\)
\(\displaystyle{ n(A)}\) - moc zbioru zdarzeń sprzyjających
A- zdarzenie sprzyjające polega na tym, że zostanie nam na końcu kula biała, czyli wśród 6 wylosowanych są 4 czarne i 2 białe
\(\displaystyle{ n(A) = {4 \choose 4} \cdot {3 \choose 2} = 1 \cdot 3 = 3}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{n(A)}{n(\Omega)}= \frac{3}{7}}\)
p.s. Ponieważ jedną z odpowiedzi jest 4/7 dedukuję iż prawdopodobnie (nomen omen) albo w pytaniu powinno chodzić o kulę czarną, albo należy odwrócić ilość kul tzn. 4 białe i 3 czarne.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2009, o 15:02 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 23:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Urna z kulami
Inkwizytor, ale twoja wersja nie uwzględnia, że mogą być 3 białe i 3 czarne, więc moim zdaniem wersja Gotta jest poprawna, ponieważ uwzględnia wszystkie przypadki.
Urna z kulami
Wszystko jest ok. Dziękuję.Jednym z wyników do wybrania jest też 3/7 nie dopatrzenie z mojej strony.Inkwizytor pisze:p.s. Ponieważ jedną z odpowiedzi jest 4/7 dedukuję iż prawdopodobnie (nomen omen) albo w pytaniu powinno chodzić o kulę czarną, albo należy odwrócić ilość kul tzn. 4 białe i 3 czarne.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Urna z kulami
W jaki sposób ostatnia kula może być biała jeśli wcześniej wylosujemy wszystkie (3) białe*?Zelman pisze:Inkwizytor, ale twoja wersja nie uwzględnia, że mogą być 3 białe i 3 czarne, więc moim zdaniem wersja Gotta jest poprawna, ponieważ uwzględnia wszystkie przypadki.
Potrafisz wytłumaczyć jakim to dziwnym trafem moja odpowiedź jest prawidłowa?
*) mówimy tu o zdarzeniach sprzyjających, bo w Omedze nie ma to znaczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 23:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Urna z kulami
nie wylosowałes 3 białych, tylko dwie-- 3 września 2009, 15:34 --A- zdarzenie sprzyjające polega na tym, że zostanie nam na końcu kula biała, czyli wśród 6 wylosowanych są 4 czarne i 2 białe
no własnie twoja odp nie jest w 100% prawidłowa, ponieważ nie uwzględniasz obydwu przypadkówInkwizytor pisze: Potrafisz wytłumaczyć jakim to dziwnym trafem moja odpowiedź jest prawidłowa?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Urna z kulami
janusz47 pisze:gotta ,twoja wersja rozwiązania zadania jest nieprawidłowa choć daje poprawny wynik \(\displaystyle{ frac{3}{7} [ ex], bo nie uwzględnia dwuetapowości doświadczenia losowego opisanego w zadaniu.Rachunek prawdopodobieństwa zajmuje się modelowaniem doświadczeń losowych.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Urna z kulami
Dlaczego uważasz, moje rozwiązanie nie uwzględnia dwuetapowości doświadczenia?janusz47 pisze:janusz47 pisze:gotta ,twoja wersja rozwiązania zadania jest nieprawidłowa choć daje poprawny wynik \(\displaystyle{ frac{3}{7} [ ex], bo nie uwzględnia dwuetapowości doświadczenia losowego opisanego w zadaniu.Rachunek prawdopodobieństwa zajmuje się modelowaniem doświadczeń losowych.}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Urna z kulami
Człowieku! O czym ty mówisz jakie dwa przypadki?Zelman pisze:nie wylosowałes 3 białych, tylko dwieA- zdarzenie sprzyjające polega na tym, że zostanie nam na końcu kula biała, czyli wśród 6 wylosowanych są 4 czarne i 2 białe
MASZ 3 BIAŁE i 4 CZARNE
Pytanie w zadaniu brzmi: "Jakie jest prawdopodobieństwo że po wylosowaniu 6 kul zostanie BIAŁA?"
Sytuacja pierwsza
Wylosowano 2 białe i 4 czarne. ---> Została BIAŁA
Jest to zdarzenie sprzyjające
Sytuacja druga
Wylosowano 3 białe i 3 czarne. ---> Została CZARNA
NIE JEST to zdarzenie sprzyjające. Po kiego uwzględniać ten przypadek przy liczeniu mocy zbioru A jeśli NIE SPEŁNIA on kryterium zdarzenia sprzyjającego.
Zastanów się ponownie. Jesli moje rozwiązanie jest NIEPEŁNE tzn. nie uwzględnia jakiegoś przypadku, to mój wynik powinien byc inny niz prawidłowa odpowiedź. No chyba logiczne.Zelman pisze:no własnie twoja odp nie jest w 100% prawidłowa, ponieważ nie uwzględniasz obydwu przypadkówInkwizytor pisze: Potrafisz wytłumaczyć jakim to dziwnym trafem moja odpowiedź jest prawidłowa?
p.s. proponuje zebrać 4 kulki czarne, 3 białe i sobie to przećwiczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Urna z kulami
Zadanie nie jest jasno sprecyzowane.DominikP pisze::
W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne. Losujemy bez zwracania 6 kul, nie sprawdzając ich koloru. Następnie jedną kulę. Prawdopodobieństwo że będzie ona biała jest równe.
a)4/7 b)1/27 c)3/4
Inkwizytor rozwiązał je, zakładając, że ostatnią kulę losujemy z tych kul, które zostały po usunięciu sześciu kul, a ja założyłam, że losujemy kulę spośród 6 wylosowanych kul. Stąd różnice w odpowiedzi.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Urna z kulami
Aaaaa....więc o to chodzi! No to teraz wszystko jasne!
Proszę o wybaczenie, ale faktycznie dwuznaczność treści mogła sprowadzić mnie na manowce zadania.
Nie wziąłem pod uwagę faktu, iż może w treści chodzić o drugie losowanie w którym losujemy jedną kulę z tej szóstki.
Innymi słowy. Obaj mieliśmy rację (w zależności od interpretacji)
Proszę o wybaczenie, ale faktycznie dwuznaczność treści mogła sprowadzić mnie na manowce zadania.
Nie wziąłem pod uwagę faktu, iż może w treści chodzić o drugie losowanie w którym losujemy jedną kulę z tej szóstki.
Innymi słowy. Obaj mieliśmy rację (w zależności od interpretacji)
Urna z kulami
W ramach wyjaśnienia chodziło o kulę która została prócz wylosowanych 6.Brakowało w dodatku podpunktu d) z odpowiedzią 3/7. Teraz wszystko jasne. Nie napisałem wyraźnie treści, mój błąd.Gotta pisze:Zadanie nie jest jasno sprecyzowane.DominikP pisze::
W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne. Losujemy bez zwracania 6 kul, nie sprawdzając ich koloru. Następnie jedną kulę. Prawdopodobieństwo że będzie ona biała jest równe.
a)4/7 b)1/27 c)3/4
Inkwizytor rozwiązał je, zakładając, że ostatnią kulę losujemy z tych kul, które zostały po usunięciu sześciu kul, a ja założyłam, że losujemy kulę spośród 6 wylosowanych kul. Stąd różnice w odpowiedzi.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Urna z kulami
Czyli jednak wyszło na moje Ale oczywiście gdyby chodziło o wylosowanie kuli białej spośród 6 wcześniej wybranych to rozwiązanie Gotty jest poprawneDominikP pisze: W ramach wyjaśnienia chodziło o kulę która została prócz wylosowanych 6.Brakowało w dodatku podpunktu d) z odpowiedzią 3/7. Teraz wszystko jasne. Nie napisałem wyraźnie treści, mój błąd.