Witam mam problem z zadaniem dosc prostym jednak brak wczesniejszego doswiadczenia nieco utrudnia mi rozwiazanie.
Oto ono:
Prawdopodobienstwo zestrzelenia kaczki przy jednym strzale wynosi p= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Pięciu myśliwych strzela niezaleznie do jednej kaczki. Jakie jest prawdopodobienstwo ze zestrzela kaczke?
czy to ma wyglądać tak?:
P1= \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
P2=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
P3=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)8\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
P4=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
P5=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
i P=P1+P2+P3+P4+P5 ?
Strzelanie do kaczek - Prawdopodobieństwo warunkowe?
Strzelanie do kaczek - Prawdopodobieństwo warunkowe?
czyli wedlug wzoru:
\(\displaystyle{ P_{n}}\)(k)=\(\displaystyle{ {n \choose k}}\)* \(\displaystyle{ p^{k}}\) *\(\displaystyle{ q ^{n-k}}\)
czyli
n=5
p=1/3
k= 1 (?)
q=2/3
dostajemy:
\(\displaystyle{ P_{5}}\)(1)=\(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\)* \(\displaystyle{ (1/3)^{1}}\) *\(\displaystyle{ (2/3) ^{5-1}}\)
i po obliczeniu dostaje 7,8(?) dobrze?
\(\displaystyle{ P_{n}}\)(k)=\(\displaystyle{ {n \choose k}}\)* \(\displaystyle{ p^{k}}\) *\(\displaystyle{ q ^{n-k}}\)
czyli
n=5
p=1/3
k= 1 (?)
q=2/3
dostajemy:
\(\displaystyle{ P_{5}}\)(1)=\(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\)* \(\displaystyle{ (1/3)^{1}}\) *\(\displaystyle{ (2/3) ^{5-1}}\)
i po obliczeniu dostaje 7,8(?) dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Strzelanie do kaczek - Prawdopodobieństwo warunkowe?
No nie do końca. Obliczyłeś prawdopodobieństwo, że kaczka zostanie trafiona dokłanie raz.
A - kaczka zostanie trafiona = Co najmniej jeden strzelec trafi kaczką
A' - żaden strzelec nie trafi kaczki
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
Korzystamy ze schematu Bernoulliego. Liczba prób - \(\displaystyle{ n=5}\), liczba sukcesów - 0 (bo liczymy prawdopodobieństwo, że kaczka nie zostanie trafiona), prawdopodobieńśtwo sukcesu w pojedynczej próbie - \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1- {5 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^0\cdot \left( \frac{2}{3} \right)^5=1-\left( \frac{2}{3} \right)^5}\)
A - kaczka zostanie trafiona = Co najmniej jeden strzelec trafi kaczką
A' - żaden strzelec nie trafi kaczki
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
Korzystamy ze schematu Bernoulliego. Liczba prób - \(\displaystyle{ n=5}\), liczba sukcesów - 0 (bo liczymy prawdopodobieństwo, że kaczka nie zostanie trafiona), prawdopodobieńśtwo sukcesu w pojedynczej próbie - \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1- {5 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^0\cdot \left( \frac{2}{3} \right)^5=1-\left( \frac{2}{3} \right)^5}\)